19:32 25 Ianuarie 2021
În direct
  • EUR21.29
  • USD17.48
  • RUB0.23
  • RON4.37
  • UAH0.62
Politică
Sa primesc un link scurt
188 0 0

Ministerul Apărării a făcut o precizare cu privire la intențiile SUA de a construi mai multe obiective militare la Bulboaca

CHIȘINĂU, 8 aug — Sputnik. Ministerul Apărării a făcut unele precizări cu privire la intențiile Statelor Unite ale Americii de a construi opt obiective militare la baza din Bulboaca.

”În 2012 Republica Moldova a fost acceptată ca partener în cadrul Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI). Anunţul a fost făcut de oficialii din cadrul Departamentului de Stat şi cel al Apărării al SUA, la întrevederea cu ex-ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, în cadrul vizitei de lucru la Washington a acestuia, în august 2012”, precizează Ministerul Apărării printr-un comunicat.

Potrivit Ministerului, aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului.

"În cadrul iniţiativei GPOI, Ministerul Apărării beneficiază de un grant în valoare de 1,6 mln dolari SUA, care sunt utilizați pentru modernizarea infrastructurii Bazei militare de instruire Bulboaca, astfel încât aceasta să permită instruirea militarilor Armatei Naţionale care participă în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii cu mandat ONU. Aceste activități nu au legătură cu NATO și nu afectează neutralitatea statului", subliniază instituția.

Russia Today a scris anterior că SUA vrea să organizeze un tender pentru construcţia a opt obiective militare în Republica Moldova.

Potrivit sursei, contractantul va trebui "să proiecteze şi să construiască obiective pentru practicarea exerciţiilor militare în condiţii urbane" la baza militară de la Bulboaca. Suma contractului ar putea ajunge la 250 de mii de dolari.

Baza militară de la Bulboaca se află la doar câteva zeci de kilometri de Chișinău. În august, acolo au avut loc exercițiile comune moldo-americane Dragoon Pioneer. De menționat că președintele țării a declarat în repetate rânduri că este împotriva aderării Moldovei la NATO și a participării militarilor moldoveni la exercițiile desfășurate în țările membre ale alianței.

Tematic

Lavrov: NATO nu este în stare să riposteze terorismului în creștere
General NATO: Potențialul militar al Rusiei este în creștere
NATO și lupta cu terorismul. De ce Europa devine tot mai vulnerabilă
Stoltenberg: Biroul de legătură NATO de la Chișinău nu va fi o bază militară
Tagurile:
reactia, Ministerul Apararii al Republicii Moldova, RT, NATO, Bulboaca, Rusia

Știrile Zilei