15:16 19 Octombrie 2018
În direct
  • EUR19.55
  • USD16.97
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.61
Preşedintele Igor Dodon

Protecționism economic: Dodon vrea revizuirea Acordului de Liber Schimb cu UE

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
13120

Președintele Republicii Moldova consideră că revizuirea Acordului de Liber Schimb și revenirea la un regim de comerț asimetric cu Uniunea Europeană este în interesul național al Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 7 nov — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a anunțat, în cadrul întrevederii cu comisarul european pentru Comerț, Cecilia Malmström, intenția de a revizui Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană și să revenim la un regim comercial asimetric.

"…în structura exporturilor ar fi bine să existe mult mai multe produse și servicii cu valoare adăugată, care ar ajunge pe piața europeană. Am subliniat faptul că, vizavi de mai multe grupuri și categorii de produse, trebuie să revizuim Acordul de Liber Schimb și să revenim la regimul de preferințe comerciale autonome, respectiv la comerțul asimetric cu Uniunea Europeană", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a mai menționat că peste 70 la sută din producția sectorului agroindustrial este exportată în prezent pe piața Federației Ruse și a statelor CSI, iar perspectiva exportului pe piața UE este una incertă. Astfel, revizuirea acordului în acest sens va permite creșterea substanțială a capacităților interne de producere, inclusiv de export.

Totodată, Igor Dodon a solicitat menținerea prevederilor și raporturilor comerciale pentru regiunea transnistreană cu UE și pentru anul 2018.

”Pledez pentru o balanță echilibrată a Republicii Moldova, în primul rând, ținând cont de interesele economice ale țării noastre, care sunt atât în Est, cât și în Vest”, a subliniat Igor Dodon.

Tematic

SUA renunță la acordul de liber schimb cu Coreea de Sud
Ce s-a schimbat de la aplicarea Acordului de Liber Schimb RM-UE
Hurduzeu: acordurile de liber schimb cu UE și Turcia, un dezastru pentru Moldova
Moldova - o nouă colonie la periferia Uniunii Europene
Tagurile:
acord de liber schimb, Cecilia Malmstrom, Igor Dodon
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei