06:30 16 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.07
  • RUB0.26
  • RON4.14
  • UAH0.61
Constituția RM

Parlamentul de la Chișinău începe dezbaterile asupra redenumirii limbii de stat

© Sputnik / Rodion Proca
Politică
Sa primesc un link scurt
Știri din Parlamentul Moldovei (234)
13830

Parlamentul Republicii Moldova începe dezbaterile asupra redenumirii limbii de stat din moldovenească în română

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova începe dezbaterile asupra redenumirii limbii de stat în Constituția țării. Un grup de 35 de deputați a înregistrat o inițiativă legislativă care prevede decretarea limbii române drept limbă de stat în Republica Moldova.

Proiectul va fi examinat miercuri, 15 noiembrie, în Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Documentul a fost avizat pozitiv de Curtea Constituțională a Republicii Moldova. Curtea a menționat în decizia sa că Declarația de Independență, care prevede că limba oficială în Republica Moldova este limba română, nu încetează să-și producă efectele, iar normele sale sunt parte integrantă a Constituției Republicii Moldova și fac parte din corpul Constituției.

Curtea a mai statuat că, indiferent dacă va fi modificat sau nu articolul 13 din Constituție, prevederile Declarației de Independență urmează să fie aplicate direct și că acestea prevalează în raport cu legea supremă.

Pentru modificarea prevederilor Constituției sunt necesare cel puțin 67 de voturi ale deputaților în Parlament. Inițiativa a fost semnată de deputații PLDM, PL și o parte din deputații PDM.

În prezent, potrivit art.13, alineat (1), din Legea Supremă, limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine.

Тема:
Știri din Parlamentul Moldovei (234)

Tematic

Limba română ar putea fi decretată drept limbă de stat în Republica Moldova
Dodon critică dur decizia Curții Constituționale cu privire la limba română
Tagurile:
limba română - limbă de stat în Republica Moldova, limba moldovenească - limbă de stat în Moldova, Constituția Republicii Moldova, limba de stat
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei