12:21 31 Octombrie 2020
În direct
  • EUR19.94
  • USD17.04
  • RUB0.21
  • RON4.09
  • UAH0.60
Politică
Sa primesc un link scurt
161 0 0

Deputații i-au răspuns președintelui Dodon: au depus joi o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la numirea noilor membri ai Guvernului

CHIȘINĂU, 28 dec - Sputnik. Un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, sesizarea a fost transmisă Curții Constituționale în vederea evitării blocajului instituțional.
De menționat că Președintele Republicii Moldova a respins, astăzi, pentru a doua oară candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern săptămâna trecută.

"Am solicitat Înaltei Curți să soluționeze acest blocaj instituțional generat de refuzul deliberat al Președintelui țării de a numi repetat unii membri ai Guvernului. Contăm că această sesizare să fie examinată în regim de urgență", a declarat deputatul Sergiu Sîrbu.

Curtea Constituțională a înregistrat sesizarea deputaților și urmează să pronunțe Avizul.

Amintim că liderul PD Vlad Plahotniuc a anunțat acum câteva zile ample remanieri guvernamentale, care propun nu doar schimbarea unor miniștri dar și a structurii Guvernului. Astfel, pentru postul de vicepremier pentru integrare europeană este nominalizat Iurie Leancă. Pentru postul de vicepremier pentru reintegrare este propusă Cristina Lesnic.

La Ministerul Economiei şi Infrastructurii, funcţia de ministru urmează să fie ocupată de Chiril Gaburici. La Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale propunerea pentru funcţia de ministru este Svetlana Cebotari, directorul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui. Domeniul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului urmează să fie administrat de o persoană din mediul academic de specialitate — Liviu Volconovici, rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova.

La Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost înaintat Tudor Ulianovschi, actualmente ambasadorul Republicii Moldova la Geneva. Nominalizarea la funcţia de ministru al Justiţiei este Alexandru Tănase, ex-preşedintele Curţii Constituţionale.

Tematic

Remanierea Guvernului nu este văzută cu ochi buni de Igor Dodon
Ce spune Pavel Filip despre remanierile guvernamentale anunțate
Dodon a respins repetat candidaturile la funcțiile de miniștri în Guvernul Filip
Tagurile:
numirea noilor membri ai Guvernului, deputati, sesizare, Dodon, Curtea Constituţională

Știrile Zilei