12:54 31 Octombrie 2020
În direct
  • EUR19.94
  • USD17.04
  • RUB0.21
  • RON4.09
  • UAH0.60
Politică
Sa primesc un link scurt
17210

Președintele Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcție printr-o decizie a Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 2 ian — Sputnik. Președintele Republicii Moldova a reacționat la decizia Curții Constituționale de a-l suspenda din nou din funcție.

”Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de Guvern sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși. Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite. Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de drept”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a mai punctat că prin această decizie Curtea a dat dovadă de o ”cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”.

Președintele consideră că prin acțiunile întreprinse ”guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”.

Pe 28 decembrie, un grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanțelor ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului. Potrivit unui comunicat al Legislativului, sesizarea a fost transmisă Curții Constituționale în vederea evitării blocajului instituțional.

Pe data de 21 decembrie Dodon a respins prima dată candidaturile noilor membri ai Guvernului Filip, deși a acceptat demisia celor vechi. Vom nota că acesta nu este primul conflict de acest gen dintre cele trei instituții în stat.

Situația se repetă parcă trasă la indigo ca și în cazul refuzului lui Dodon de-al numi în funcția de ministru al Apărării pe Eugen Sturza. Litigiul a fost soluționat de către magistrații Curții Constituționale.

În luna octombrie, Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon este suspendat temporar din funcție, iar președintele Parlamentului sau premierul moldovean, Pavel Filip, în calitate de președinte interimar, au fost împuterniciți să semneze decretul de numire a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza.

Tematic

Dodon a respins repetat candidaturile la funcțiile de miniștri în Guvernul Filip
Dodon sau Filip: Runda a doua
Remanierea Guvernului nu este văzută cu ochi buni de Igor Dodon
Președintele Dodon respinge Legea privind securitatea informațională
Ultima Oră: Cum a reacționat Dodon la remanierile operate la Guvern
Tagurile:
zona gri, democratie, Dodon, Curtea Constitutionala, Igor Dodon

Știrile Zilei