22:18 19 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.45
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.72
Politică
Sa primesc un link scurt
101 0 0

Președintele Republicii Moldova consideră că noua lege privind securitatea informațională încalcă drepturile cetățenilor moldoveni, sesizând în acest context Curtea Constituțională

CHIȘINĂUm 4 ian — Sputnik. Joi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că a respins repetat legea privind securitatea informațională și a sesizat Curtea Constituțională pentru a examina constituționalitatea prevederilor documentului.

”Consider că ea (legea — n.r.) atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept. Din aceste considerente am decis să sesizez Curtea Constituțională în privința examinării constituționalității prevederilor legii menționate”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

Pe 22 decembrie 2016, Parlamentul a votat repetat Legea privind securitatea informațională după ce șeful statului, Igor Dodon, a returnat legea în Parlament. Aceasta prevede modificarea Codului Audiovizualului în care urmează să fie introdusă noțiunea de "securitate informațională".

Potrivit autorilor, aceasta ar implica un ansamblu de măsuri menite să-i protejeze pe cetățenii moldoveni de propaganda mediatică din afara țării.

Proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului, care presupune apărarea spațiului informațional și asigură un standard european de prezentare a informației politice, a fost votat în Parlament pe 7 decembrie curent.

Noua lege prevede că, în vederea asigurării securității informaționale a statului, "se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră". Federația Rusă nu e stat membru al acestei Convenții.

Tematic

De câte ori poate fi suspendat Igor Dodon din funcție, ce spune legea
Dodon: Curtea Constituțională a trecut definitiv în zona gri a democrației
Igor Dodon face pronosticuri sumbre: Moldova va deveni o ţară depopulată
Dodon a respins repetat candidaturile la funcțiile de miniștri în Guvernul Filip
Reacția lui Igor Dodon după votarea legii ”anti-propagandă”
Posturile TV care nu vor respecta legea anti-propagandă vor rămâne fără licență
Tagurile:
principiile democratiei, atenteaza, sesizat, legea, Curtea Constitutionala, CCM, Igor Dodon


Știrile Zilei