15:11 27 Mai 2019
În direct
  • EUR20.20
  • USD18.05
  • RUB0.28
  • RON4.24
  • UAH0.68
Strasbourg

Comisia de la Veneția dă verdictul în cazul alegerilor parlamentare din Moldova

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
Politică
Sa primesc un link scurt
28620

Comisia de la Veneția va discuta în sesiune plenară trei subiecte referitoare la Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) va avea pe agenda primei sesiuni plenare din acest an, care se va desfășura în zilele de 16 și 17 martie, trei subiecte care se referă la Republica Moldova. Parlamentul de la Chișinău va fi reprezentat de către deputații din Comisia juridică, numiri și imunități Igor Vremea și Sergiu Sîrbu. 

În ședința din 16 martie, experții Comisiei de la Veneția își vor expune opinia comună cu OSCE/ODIHR referitoare la legislația electorală. De asemenea, Comisia de la Veneția va examina proiectul de lege de modificare și completare a Constituției în domeniul justiției. Cel de-al treilea aviz se va referi la proiectul de lege ce vizează modificarea articolului 42 din Constituție privind libertatea de asociere.

Anterior, experții Comisiei de la Veneția au efectuat vizite de lucru în Republica Moldova, discutând cu reprezentanții autorităților și ai partidelor politice modificările legislative respective.

Parlamentarii de la Chișinău au votat, la 20 iulie 2017, în lectură finală, trecerea la sistemul electoral mixt. Proiectul de modificare a Codului Electoral și a Legii privind statutul deputatului în Parlament a fost susținut de 74 de deputați.

La mijlocul lunii martie, Moldova așteaptă o veste importantă de la Strasbourg>>>

Potrivit noii legi, din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem electoral mixt (proporţional şi majoritar) — într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională vor fi aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale vor fi aleși 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Tematic

Comisia de la Veneția a înaintat trei condiții Chișinăului
Comisia de la Veneția va aviza noul Cod al Audiovizualului din Republica Moldova
Comisia de la Veneția și sistemul electoral din Republica Moldova
Tagurile:
sistem electoral mixt, Comisia de la Veneția, alegeri parlamentare, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei