21:06 20 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.50
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.72
NATO, imagine de arhivă

Ministerul Apărării vrea schimbări majore cu sprijinul NATO

CC BY 2.0 / Chairman of the Joint Chiefs of Staff / 170517-D-SW162-2005
Politică
Sa primesc un link scurt
Reforma Guvernului în Moldova (30)
44131

În baza experienței Georgiei, României și Ucrainei, Ministerul Apărării propune înființarea unei structuri temporare, responsabilă de procesul de transformare a domeniului apărării, unde vor fi invitaţi experţi internaţionali cu statut de consultant în apărare, operaţii militare, economie, finanţe şi alte domenii.

CHIȘINĂU, 16 mart — Sputnik, C.S. Ministerul Apărării a supus dezbaterilor publice proiectul unei hotărâri de Guvern care ar putea stârni polemici aprinse în societatea noastră, având în vedere că, potrivit Constituției, Republica Moldova are statut de neutralitate și orice colaborare cu vreun bloc militar, în cazul dat NATO, nu este privit cu ochi buni de majoritatea cetățenilor moldoveni. Astfel, instituția propune înființarea unei noi structuri temporare în cadrul Ministerului. Este vorba de oficiul de transformare cu statut de direcție în cadrul Ministerului Apărării. Subdiviziunea va fi responsabilă de procesul de transformare prevăzut de proiectele Strategiei Naţionale de Apărare și Strategiei Militare.

Oficiul transformare va fi constituit din şase unități de personal, dintre care patru funcţii publice cu statut special (militari) şi două funcţii publice. Şeful oficiului (militar), trei specialişti principali (militari), 1 funcţionar public — consultant principal şi 1 funcţionar public — consultant superior.

Organigrama Oficiului Transformare
Organigrama Oficiului Transformare

În cadrul oficiului vor fi invitaţi experţi internaţionali cu statut de consultant activitatea cărora va fi asigurată (hrană, cazare, medical, salarizare, etc.) de către partenerii externi (prin prisma DCBI sau bilateral). Experții vor putea fi detaşaţi, pentru suportul activităţii oficiului, în cadrul echipelor mobile sau aflaţi permanent în Republica Moldova pe o perioadă determinată, agreată între părţi.
Astfel, în cadrul Oficiului vor activa experţi în apărare, operaţii militare, economie, finanţe şi alte domenii. Aceştia, în comun cu experţii naţionali şi internaţionali, vor dezvolta şi contribui la elaborarea planurilor, conceptelor, programelor şi proiectelor atribuite procesului de transformare a apărării. În acest sens, oficiul va putea convoca grupuri de lucru specializate (experţi în domeniu) în dependenţă de necesitate şi subiectul abordat.

Totodată, urmează a fi majorat numărul unităților de personal al Cabinetului Ministrului de la doi la patru consilieri. Potrivit autorilor, acest lucru este condiționat de rolul și importanța instrumentului de consiliere și a expertizei în implementarea agendei de reforme a sectorului de apărare, concomitent se va consolida și echipa de consilieri al ministrului Apărării. Astfel este propusă majorarea efectivului-limită al aparatului central al Ministerului până la 69 de unități, cu 8 unități mai mult.

Organigrama aparatului central al Ministerului Apărării
Organigrama aparatului central al Ministerului Apărării

Un consilier va gestiona domeniul protecției sociale și relațiilor cu veteranii, pentru consolidarea încrederii şi îmbunătăţirea protecţiei sociale şi de drept a veteranilor de război, participanţilor la acţiunile de luptă din Afganistan şi pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. A doua funcție de consilier va asigura domeniul comunicării și relației cu mass-media. Sarcina principală a consilierului va constitui stabilirea și menținerea relațiilor de comunicare dintre Ministerul Apărării și mass media, pentru ca, prin ele, să poată difuza mesajele pe care le consideră importante din perspectiva interesului public, în acest sens având un rol important în combaterea tentativelor de intoxicare, manipulare și dezinformare a opiniei publice. În plus, acesta va asigura monitorizarea implementării Strategiei de comunicare a Ministerului Apărării și a Planului de acțiuni privind implementarea acesteia, în conformitate cu obiectivul 7 stabilit în cadrul DCBI.

Autorii proiectului anunță că în procesul de elaborare a proiectului a fost examinată și experiența Georgiei, Ucrainei şi României. În Georgia activează un aproximativ 20 de experţi internaţionali, iar în Ucraina — circa 40 de persoane, inclusiv experţi internaţionali.

În iunie 2015, Republica Moldova a fost acceptată de către Alianţa Nord-Atlantică (NATO) ca parte a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare (DCBI), iar Ministerul Apărării a fost desemnat ca instituţie responsabilă pentru implementarea acesteia.

Dodon: Vom insista asupra recunoașterii statutului de neutralitate a Moldovei>>>

Instituirea Oficiului a fost descrisă de către experții NATO drept o precondiţie pentru realizarea pe deplin a beneficiilor iniţiativei DCBI, fapt care ar contribui la sporirea eficacităţii şi eficienţei Forţelor Armate prin promovarea, preluarea şi instituirea celor mai bune practici de management internaţional.

Potrivit Ministerului Apărării, DCBI are drept scop consolidarea capacităţii de apărare ale Republicii Moldova şi presupune un pachet de asistenţă divizat în două faze. În cadrul primei faze, Ministerul Apărării a conlucrat cu experţii internaţionali delegaţi de către Alianţă pentru acordarea suportului şi consultanţei în elaborarea documentelor de politici, iar implementarea fazei doi presupune transformări (reformare şi modernizare) a sistemului de apărare al Republicii Moldova.

Pe 29 ianuarie, secretarul General de Stat al Ministerului Apărării, Radu Burduja, a avut o întrevedere cu grupul de experţi NATO, responsabili de implementarea Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare pentru Republica Moldova (DCBI).

Тема:
Reforma Guvernului în Moldova (30)

Tematic

Senator rus: NATO și UE contribuie la divizarea Europei
Rusia ar putea reacționa operativ la amenințarea nucleară NATO din Europa de Est
Perincek: NATO - o adevărată amenințare, trebuie să susținem lumea multipolară
Tagurile:
Oficiu transformare, anunta, 69, schimbari majore, experti, sprijin, Ministerul Apararii al Republicii Moldova, NATO, Romania, Georgia, Ucraina


Știrile Zilei