20:58 12 Noiembrie 2018
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.02
  • RUB0.25
  • RON4.15
  • UAH0.61
Ion Guzun
© Sputnik / Miroslav Rotari

Expert: Reforma justiției bate pasul pe loc

Politică
Sa primesc un link scurt
66 0 0

Mai mulți experți s-au declarat sceptici în privința reformării din interior a sistemului judiciar din Moldova.

Invitatul emisiunii "Contrapunct" din studioul radio Sputnik Moldova, consilierul juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice Ion Guzun, a remarcat că nu există un consens politic în ceea ce privește reforma justiției.

"Toți știm foarte bine că și la ora actuală, cu Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei, magistrații nu sunt promovați după merit. Drept dovadă sunt concursurile cu un singur candidat la Curtea Supremă de Justiție. Anumite instituții își  pasează responsabilitățile una alteia. Pe de o parte, și Ministerul Justiției  este responsabil, și Consiliul Superior al Magistraturii,  la fel, este responsabil de reformă, iar când nu sunt rezultate, se învinuiesc reciproc. Se creează impresia că  nimeni nu-și dorește cu adevărat reforma pentru că este vorba de a ceda anumite prerogative sau de a limita puterea CSM în favoarea colegiilor de evaluare și selecție, colegiului disciplinar" a menționat expertul Ion Guzun.

Lipsa unui angajament ferm de reformare a sectorul justiţiei din partea autorităţilor Republicii Moldova a determinat blocarea de către UE a unui transfer financiar în valoare de 28 milioane de euro în cadrul programului de reformă. Ultimul Raport al Comisiei Europene constatată că sunt necesare eforturi în special pentru a combate corupția la nivel înalt și a întreprinde o reformă profundă a sistemului judiciar.

Tematic

Statistici triste: Iată câți moldoveni mai au încredere în Justiție
Totalurile anului 2017 în justiție: rezultate palpabile ori reforme mimate
Tagurile:
Consiliul Superior al Magistraturii, Magistrați, Reforma justiţiei, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Chisinau


Reguli de utilizareCOMENTARII

Știrile Zilei