01:33 07 August 2020
În direct
  • EUR19.68
  • USD16.62
  • RUB0.23
  • RON4.07
  • UAH0.60
Politică
Sa primesc un link scurt
584 0 0

Noile prevederi vor fi puse în aplicare abia după cinci luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a nu impune bariere în activitatea agenţilor economici din domeniul fabricării și circulației berii și băuturilor pe bază de bere.

CHIȘINĂU, 22 apr — Sputnik. Cabinetul de Miniștri a aprobat un proiect de lege care îi vizează pe producătorii de bere din țara noastră.

În ședința din 18 aprilie, premierul Pavel Filip a declarat că s-a ajuns la un numitor comun cu oamenii de afaceri, după mai multe discuții purtate în cadrul platformei Consiliului Economic de pe lângă premierul Republicii Moldova.

”Este un proiect care a fost discutat mult timp cu oamenii de afaceri și pe platforma Consiliului Economic, până s-a ajuns la acest numitor comun”, a declarat Filip.

Agenții economici din domeniul fabricării și circulației berii și băuturilor pe bază de bere vor fi obligați ca să indice pe eticheta și pe ambalajul de desfacere un nou simbol care interzice consumul producţiei alcoolice în timpul sarcinii.

Pentru a nu impune bariere în activitatea agenţilor economici din domeniul respectiv şi pentru a le acorda un termen ca să-şi realizeze stocurile de produse certificate, agenții economici vor avea un răgaz de 5 luni de la data intrării în vigoare a legii.

 

Potrivit notei informative, anterior, fabricarea şi circulaţia berii, în Republica Moldova, a fost reglementată de un singur standard SM 143:2001 „Bere. Sortimente naţionale. Condiţii tehnice generale" apoi, în anul 2012, a fost elaborată Reglementarea tehnică „Berea şi băuturi pe bază de bere", care prevede condiţiile specifice de activitate a domeniului respectiv, inclusiv şi cele de etichetare.

Cerinţele de etichetare din Legea 1100/2000 (art. 17) şi cele din Reglementarea tehnică diferă, şi anume, prin necesitatea de a aplica pe etichetă „numărul de identitate a lotului, precedat de menţiunea „L„ (art. 17, alin. (3), lit. m). Produsul nominalizat se certifică atât în serie, cât şi pe loturi, iar certificatul de conformitate poate fi valabil şi 2, şi 3 ani.

Folosirea denumirii oficiale a statului nostru va costa 100 de mii de lei>>>

Totodată, nu vor mai fi interzise utilizarea sticlelor returnabile pentru îmbutelierea producţiei alcoolice, precum și comercializarea cu amănuntul a producţiei alcoolice ambalate prin depozite specializate arendate.

Tematic

Veste bună pentru cei care vor avea de plătit amenzi. Ce va schimba Guvernul
Guvernul, gata să dea bani agenților economici. Ce trebuie să facă aceștia
Raioanele, pe cale de dispariție: Guvernul vrea să le lichideze
Guvernul a decis cine va coordona asistenţa externă
Mai mulți bani în buzunare. Guvernul majorează alocațiile de la stat
Tagurile:
producatori, Cabinet de ministri, bere, proiect de lege, Guvern, Pavel Filip, Chisinau


Știrile Zilei