02:23 19 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.72
  • USD17.31
  • RUB0.26
  • RON4.24
  • UAH0.62
limba rusă

Statutul limbii ruse în Republica Moldova va fi decis la ora 14.00

© Sputnik / Евгений Панасенко
Politică
Sa primesc un link scurt
199 0 0

Luni, 4 iunie, Curtea Constituțională va examina sesizarea a șapte deputați PL, care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

CHIȘINĂU, 4 iunie – Sputnik. Curtea Constituțională va examina luni, 4 iunie, sesizarea a șapte deputați liberali, care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției. Magistrații de la Înalta Curtea se vor întruni în ședință la ora 14.00.

Liberalii au depus sesizarea în luna ianuarie. Deputații PL cred că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4 la sută din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Potrivit autorilor sesizării, „niciun act internațional din domeniul protecției drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale nu consacră dreptul de a comunica cu autoritățile publice în altă limbă decât cea oficială/oficiale, excepție fiind zonele locuite tradițional sau în număr substanțial de astfel de persoane, unde, în anumite condiții, în relațiile cu autoritățile publice poate fi utilizată limba minoritară”.

De asemenea, deputații semnalează că aceste legi ar încălca dreptul cetățenilor consacrat în Constituție privind păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și lingvistice.

Tematic

Liberalii s-au retras de la putere dar nu și de la Calea Ferată a Moldovei
Trei liberali au rămas fără sprijinul politic al PL, Ghimpu e supărat foc
Tagurile:
deputati PL, statutul limbii ruse in Moldova, Curtea Constitutionala, Moldova
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei