00:56 15 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.65
  • USD17.27
  • RUB0.26
  • RON4.22
  • UAH0.62
Președintele Igor Dodon

Dodon, despre șansa de a forma o coaliție între socialiști și cei de dreapta

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
20210

Președintele țării a spus care sunt așteptările lui de la alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în toamnă, cu cine ar putea socialiștii să constituie o coaliție și care ar putea fi, în opinia lui, configurația viitorului Parlament al țării.

CHIȘINĂU, 5 iun — Sputnik. Partidul sicialiștilor nu va forma o coaliție cu forțele de dreapta, a declarat președintele Igor Dodon.

În toamna lui 2018, expiră mandatul actualului Parlament. Potrivit legislației în vigoare, alegerile urmază să aibă loc nu mai târziu decât în trei luni de la expirarea mandatului deputaților sau de la dizolvarea Legislativului. Astfel următoarele alegeri parlamentare ar putea să aibă loc între 30 noiembrie 2018 și 28 februarie 2019. Deputații nu au decis deocamdată ziua desfășurării alegerilor, dar experții presupun că aceasta ar putea avea loc până la sărbătorile de Anul Nou.

"În timpul apropiat, Partidul Socialiștilor va anunța alegeri primare în cadrul formațiunii. Toate circumscripțiile vor avea posibilitatea să-și aleagă cel mai demn candidat. Cred că aceste alegeri vor avea loc cam pe la sfârșitul lunii iunie, ele trebuie pregătite. Noi îi vom alege pe cei mai buni candidați pentru circumscripțiile uninominale, care vor completa Parlamentul cu deputați în proporție de 50 la sută", a declarat Igor Dodon la un post local de televiziune.

El a menționat că nu va fi creată nicio coaliție: "Nu este posibilă o coaliție între socialiști și cei de dreapta".

"Soluția pentru alegerile parlamentare este doar una: o majoritate promoldovenească. Ea poate fi constituită doar de socialiști. Toate sondajele ne dau foarte mari șanse. Noi ne-am menținut ratingul în Chișinău și noi nu l-am irosit pe cel care îl avem în întreaga Moldova", a spus Dodon.

El a mai menționat că o variantă de rezervă ar fi ca socialiștii să constituie o majoritate cu niște deputați independenți.

Șeful statului a mai spus că o majoritatea promoldovenească poate fi constituie doar cu participarea socialiștilor. Fără socialiști, celelalte forțe politice care vor accede în parlament nu vor putea ajunge la o înțelegere ca să formeze această majoritate.

 

Tematic

Dodon știe cum poate fi salvată economia Moldovei
Ce au discutat Igor Dodon și spicherul Dumei de Stat a Rusiei
Iată ce are de gând să facă președintele Igor Dodon în satul lui de baștină, Sadova
Igor Dodon, despre reglementarea conflictului transnistrean, după negocierile de la Roma
Guvernul respinge proiectul lui Igor Dodon privind modificarea Legii Drapelului de Stat
Tagurile:
dreapta, socialisti, coalitie, dodon, chisinau
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei