03:27 17 Decembrie 2018
În direct
  • EUR19.50
  • USD17.28
  • RUB0.26
  • RON4.19
  • UAH0.62
Ședința Parlamentului RM

Deputații, supărați pe cei care au un salariu mai mare decât ei

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Știri din Parlamentul Moldovei (234)
252 0 0

Un proiect de lege care prevede plafonarea salariilor conducătorilor autorităților publice a stârnit discuții fierbinți în Parlamentul de la Chișinău.

CHIȘINĂU, 14 iunie – Sputnik. Ședința de joi a Parlamentului de la Chișinău a început cu discuții aprinse despre salariile unor demnitari de stat. Trei fracțiuni parlamentare: PCRM, PL și PSRM s-au arătat consternate de mărimea salariilor unor demnitari care, potrivit funcțiilor lor, în loc să apere interesele publice apără interesele agenților economici.

Comuniștii au propus includerea pe ordinea de zi a ședințelor bisăptămânale a unui proiect de lege care se referă la plafonarea salariilor conducătorilor autorităților publice.

”Propunem ca salariile lunare ale conducătorilor autorităților publice, bugetul cărora este aprobat de Parlament, de Guvern sau au un buget autonom, să nu depășească 95 la sută din salariul lunar al persoanelor cu funcție de demnitate publică de competența cărora este numirea acestora”, a declarat comunista Inna Șupac.

Aceasta s-a arătat nedumerită de faptul că salariul lunar al  directorului general al ANRE, Tudor Copaci, ”care de fiecare dată vine cu propunerea de a majora prețurile la carburanți, este de aproape 60 de mii de lei”.

”Ne pare straniu că guvernatorul BNM primește lunar un salariu de 100 de mii de lei sau câte aproape 3,5 mii de lei pe zi. Ne pare straniu că directorul Autorității Aeronautice Civile, Radu Bezniuc, este remunerat lunar cu 60 de mii de lei”, a declarat Șupac.

Liberalul Lilian Carp a susținut propunerea comuniștilor. În opinia acestuia, persoanele angajate în funcții publice nu pot avea un salariu mai mare decât cei care îi angajează.

”Noi suntem responsabili de numirea în funcție a acestor persoane ca să ia deciziile corecte pentru populație. Există o tradiție în multe state că persoanele angajate în funcții publice nu pot avea salariu mai mare decât celor care îi angajează sau mai mare decât salariul președintelui țării. Însă în Republica Moldova avem o altă tradiție”, a declarat Carp. 

Și socialiștii au anunțat că vor susține inițiativa comuniștilor. Deputatul Vlad Bătrâncea a declarat că șefii autorităților publice trebuie să apere interesul cetățenilor.

”Acești oameni trebuie să protejeze interesul public, să stabilească prețuri adecvate pentru cetățeni. În condițiile în care ANRE nu mai servește interesului public, ci al unor agenți economici, vom susține acest proiect ca să plafonăm salariile acestor oameni care au uitat pentru ce primesc aceste salarii”, a declarat Bătrâncea.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat în fața forului legislativ că, Guvernul a dat aviz negativ la acest proiect de lege.

Propunerea comuniștilor nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi inclusă în ordinea de zi. Pentru aceasta au votat doar 41 de deputați din cei 86 prezenți în sală. 

Тема:
Știri din Parlamentul Moldovei (234)

Tematic

Lucruri ciudate se întâmplă în Parlamentul de la Chișinău
Pavel Filip face declarații uluitoare despre cum se majorează salariile în Moldova
Salarii mari în Moldova. Unde șoferii primesc peste 1000 de euro pe lună
Tagurile:
guvernatorul BNM, directorul ANRE, deputati, salarii, Parlament
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei