07:14 24 Mai 2019
În direct
  • EUR20.08
  • USD18.03
  • RUB0.28
  • RON4.22
  • UAH0.68
Guvern

Ce se va întâmpla cu minorii care comit infracțiuni: Guvernul are un plan

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
100 0 0

Un document aprobat vineri de Executiv stabilește acțiunile ce urmează să fie întreprinse de autorități în vederea reeducării copiilor minori care au un comportament deviant.

CHIȘINĂU, 29 iun — Sputnik. Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile și serviciile destinate copiilor care au un comportament deviant. Documentul stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse de autorități în vederea reeducării copiilor minori care săvârșesc fapte prevăzute de legea penală sau contravențională, dar nu pot fi trași la răspundere.

Cătușe
© Sputnik / Виталий Белоусов

Proiectul include măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, autoritățile responsabile și modalitățile de intervenție a acestora. Pentru minorii care comit infracțiuni de ordin penal, proiectul prevede aplicarea următoarelor măsuri: supravegherea specializată, plasamentul în serviciul de tutelă/curatelă sau de tip familial, precum și plasamentul în serviciul de tip rezidențial.

De asemenea, documentul mai prevede crearea unui serviciu de tip rezidențial cu specializare înaltă pentru educarea minorilor cu un comportament periculos pentru societate.

Copiii care comit infracțiuni mai puțin grave, prevăzute în Codul Contravențional, vor fi supravegheați cu menținerea lor în propriile familii. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de învățământ obligatoriu, programe de consiliere psihologică și tratamente medicale — la necesitate.

Măsurile de reeducare, în majoritatea cazurilor, vor fi stabilite de către autoritatea tutelară teritorială, iar perioada de aplicare va putea fi revizuită, precum și înlocuirea cu o altă măsură, sau anularea acestora, în funcție de comportamentul copilului. Documentul mai prevede dreptul părinților de a contesta deciziile luate.

Tematic

Penitenciarul de minori „Goian” - nesupunere în masă
Sunt minori, dar deja săvârșesc asemenea fapte – Poliția dă detalii
Tagurile:
comportament deviant, proeict de lege, La reeducare, autorități
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei