22:57 17 Februarie 2019
În direct
  • EUR19.31
  • USD17.13
  • RUB0.26
  • RON4.07
  • UAH0.63
Parlamentul Republicii Moldova

Dodon, despre posibilele scenarii de după alegerile parlamentare

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Politică
Sa primesc un link scurt
235 0 0

Liderul moldovean a enumerat toate scenariile politice posibile care s-ar putea derula după alegerile parlamentare din țară.

CHIȘINĂU, 24 iulie — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat în interviul pentru Sputnik că după alegerile parlamentare din țară sunt posibile câteva scenarii de derulare a evenimentelor, inclusiv alegerile anticipate.

În toamna acestui an, în luna noiembrie, expiră mandatul actualului Parlament al Republicii Moldova. Conform legislației țării, Parlamentul este obligat să aprobe data alegerilor cu 60 de zile înainte de desfășurarea acestora.

„Cred că în viitorul Parlament vor exista trei jucători de bază: Partidul Socialiștilor, care poate și care va obține majoritatea parlamentară, formațiunile de dreapta, în alianță sau separat, și Partidul Democrat. Vreau să fie clar: din motive ideologice, PSRM nu poate crea alianțe cu forțele de dreapta și nici cu democrații. Aceasta este o chestiune principială", a declarat Dodon.

Președintele a menționat de asemenea că, în opinia sa, după alegeri sunt posibile câteva scenarii.

„Primul: PSRM va obține majoritatea parlamentară promoldovenească și va instala Guvernul care va activa împreună cu președintele în aceeași echipă.

Al doilea: dacă PSRM nu va obține majoritatea, cred că va fi o parte din candidații independenți care vor fi votați în circumscripțiile uninominale și cu care ne vom așeza la masa tratativelor și ne vom sfătui cum să creăm majoritatea parlamentară.

Al treilea: deputații de dreapta vor încerca să formeze o coaliție împotriva socialiștilor. Însă acest lucru este puțin probabil, ținând cont de faptul că în ultimele luni la Chișinău continuă protestele opoziției de dreapta împotriva puterii proeuropene de dreapta", a spus Dodon.

„Sper că șansele lor de a forma o nouă alianță sunt minime. Astfel, un alt eventual scenariu ar putea fi alegerile anticipate. Dacă PSRM nu va reuși să obțină majoritatea și să se înțeleagă cu deputații independenți, probabilitatea alegerilor anticipate este mare. În acest caz, PSRM va obține și mai multe mandate", a conchis Dodon.

Alegerile parlamentare se vor desfășura conform sistemului electoral mixt. Aceasta înseamnă că 50 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova vor fi aleși pe liste electorale, iar 51 — în circumscripții uninominale.

Tagurile:
scenarii, alegeri parlamentare, Partidul Democrat, PSRM, Igor Dodon
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei