22:46 10 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Politică
Sa primesc un link scurt
33320

În exclusivitate pentru Sputnik Moldova, președintele Igor Dodon a spus ce crede despre modificările aduse Legii privind dobândirea cetățeniei Moldovei prin investiție.

CHIȘINĂU, 24 iul — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova că dobândirea cetățeniei prin investiție este o modalitate de a atrage investițiile în țara noastră, însă a precizat că aceasta comportă și unele riscuri. 

”Fără a intra în prea multe detalii, eu consider că ar fi fost bine ca Republica Moldova să aprobe un astfel de mecanism mult mai devreme. Aceasta este o modalitate de a atrage investiții. Însă aici trebuie să fim foarte atenți. Trebuie să vedem cine sunt și cu ce bani vin încoace. Să vedem ce drepturi obține? Pentru că eu nu vreau ca să vină cineva și să cumpere în dreapta și în stânga toată Republica Moldova, cu toate că ei pot să o facă și acuma prin persoane interpuse. Dar, ca instrument internațional, el este utilizat de mai multe țări”, a declarat șeful statului.

Președintele Dodon spune că nu a văzut claritate în mecanismul de acordare a acestor cetățenii.

”Ceea ce ține de detalii, eu nu am văzut claritate în aceste detalii. Vom vedea, ne vom documenta și vom lua o decizie”, a declarat Dodon.

În ultima perioadă, acest subiect a bulversat opinia publică și societatea civilă fiind formulate mai multe adresări către președintele țării. Igor Dodon a accentuat că președintele ar putea să nu promulge legea, cu riscul de a fi suspendat din nou din funcție.

”Noi trebuie să luăm o poziție clară în timpul apropiat în acest sens. Ne asumăm riscul de suspendare din funcție înainte de alegeri parlamentare sau nu? Mai târziu, chiar dacă legea va fi aprobată fără acordul președintelui, noi am putea să intervenim în următoarea legislatură pentru a schimba lucrurile. Dar acum trebuie să luăm decizia de principiu: ce facem, în contextul posibilei suspendării din funcție și în contextul alegerilor Parlamentare”, a mai spus Dodon.

Fiind întrebat despre teama apărută în societate în privința riscului musulmanizării țării, în cazul adoptării acestor modificări, Igor Dodon a declarat că acest risc nu poate veni din partea respectivului mecanism, ci doar în cazul în care am primi masiv imigranți.

”Eu consider că pentru o anumită etapă ne-a ferit Dumnezeu de acest risc, iar prin cetățenie nu toți își permit acest lucru și este limitat numărul. Riscul este altul, ca să nu vină bani murdari aici în republica Moldova. Să nu intrăm într-o zonă gri. Acesta este riscul cel mai mare”, a punctat președintele.

Amintim că, pe 12 iulie, Guvernul a semnat la Chișinău un contract de prestare a serviciilor publice de elaborare, implementare și promovare internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, cu liderul consorțiului câștigător MIC Holding LLC și Henley&Partners Government Services Ltd. Astfel, aceste două companii se vor ocupa de implementarea legală și administrativă a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Pe 31 mai, deputații moldoveni au operat mai multe modificări la Legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, care a generat dezbateri între deputați. Din această cauză, liberalul Roman Boțan și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Comisiei Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului.

Tematic

Detalii noi despre inițiativa care va „umple” Moldova de străini. Ce spun experții
Guvernul își alungă din țară proprii cetățeni? Consecințele atragerii muncitorilor străini
Undă verde pentru străini: Guvernul a aprobat deja lista ocupațiilor prioritare
Propunere șocantă a Guvernului care va umple Moldova cu muncitori străini
Tagurile:
dobandirea cetateniei prin investitie, exclusiv, Igor Dodon


Știrile Zilei