15:42 20 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.72
alegeri

Decis: Alegerile parlamentare în Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
341931

Hotărârea cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare la 1 decembrie.

CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Proiectul de hotărâre în acest sens a fost avizat pozitiv de Comisia juridică, numiri și imunități. Documentul urmează să fie aprobat și de forul legislativ. 

Hotărârea cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare la 1 decembrie. 

Alegerile parlamentare se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Candu: Sunt două zile în care alegerile parlamentare nu se pot desfășura
Când vor vota deputații data alegerilor parlamentare
Dodon, despre posibilele scenarii de după alegerile parlamentare
Guvernul nu susține ideea organizării a două tururi de scrutin la alegerile parlamentare
Tagurile:
24 februarie, alegeri parlamentare, Moldova, CEC


Știrile Zilei