10:42 30 Martie 2020
În direct
  • EUR19.91
  • USD18.09
  • RUB0.23
  • RON4.12
  • UAH0.65
Politică
Sa primesc un link scurt
103 0 0

În cadrul unui discurs ținut la Adunarea Generală a ONU, prim-ministrul nipon Shinzo Abe a declarat că Japonia și Rusia trebuie să-și rezolve disputa teritorială și să încheie un tratat de pace.

CHIȘINĂU, 26 sept — Sputnik. Semnarea unui tratat de pace între Japonia și Rusia va asigura un fundament trainic pentru pacea în Asia de Nord-Est, a declarat prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, în cadrul discursului său la Adunarea Generală a ONU, comunică RIA Novosti.

"Împreună cu președintele rus Putin încercăm să găsim soluția pentru o problemă despre care, timp de 70 de ani, s-a spus că nu poate fi rezolvată. La începutul lunii septembrie ne-am întâlnit cu președintele la Vladivostok. A fost cea de-a 22-a întrevedere pe care am avut-o. Și vom avea o nouă întâlnire în viitorul apropiat. Trebuie să rezolvăm problema teritorială care există între țările noastre și să semnăm un tratat de pace între Rusia și Japonia", a menționat el.

La începutul acestei luni, Putin a propus ca un tratat de pace între cele două țări, fără condiții prealabile, să fie semnat până la sfârșitul acestui ani. Tokyo a insistat însă că tratatul ar putea fi încheiat numai după soluționarea disputei teritoriale privind Insulele Kurile.

Faptul că Japonia și Rusia nu au semnat niciodată un tratat de pace permanent după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost mult timp un obstacol în relațiile ruso-nipone.
Principala problemă care stă în calea unui tratat este un acord privind un grup de patru insule- Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, la care pretinde Japonia.

Tokyo și Moscova s-au angajat în consultări privind desfășurarea unor activități economice comune pe insulele în litigiu.

Tematic

Hiroshima: Japonia comemorează 73 de ani de la primul bombardament atomic din istorie
Ce se ascunde în spatele vizitei premierului Japoniei în România
Tagurile:
disputa teritoriala, Putin, Shinzo Abe, premierul nipon, semnare, tratat de pace, Japonia, Rusia


Știrile Zilei