12:15 17 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.58
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Pavel Filip

Astfel de alegeri nu am mai avut: Camere de supraveghere, în secțiile de votare

© Photo : Direcţia comunicare și protocol, Guvernul Republicii Moldova
Politică
Sa primesc un link scurt
17410

Pentru că Guvernul dorește să elimine orice suspiciune privind corectitudinea alegerilor parlamentare din primăvară, s-ar putea ca în secțiile de votare să fie instalate camere de luat vederi.

CHIŞINĂU, 8 nov — Sputnik. Propunerea de a instala camere de luat vederi în secțiile de votare vine chiar de la premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, care miercuri a avut o întrevedere cu membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu membrii Comisiei Electorale Centrale pentru a discuta acțiunile care ar mai urma să fie întreprinse de Guvern pentru a asigura un proces electoral liber, corect și transparent.

„Vedem că există unele îngrijorări față de viitoarele alegeri și am vrut să mă asigur că Guvernul a făcut tot ce este necesar și ce mai poate face în continuare pentru ca alegerile parlamentare să fie libere, corecte și transparente”, a spus Pavel Filip.

Premierul a propus să fie examinată inclusiv posibilitatea instalării camerelor de luat vederi în secțiile de vot, pentru  a asigura o transparență maximă. În acest sens, a fost accentuată importanța asigurării transparenței, dar și a secretului votului și a datelor personale.

„Cu toții ne dorim corectitudine. Să nu lăsăm nici un element care să provoace îngrijorări”, a subliniat Pavel Filip.

Premierul a confirmat disponibilitatea Guvernului și a Cancelariei de Stat de a contribui la asigurarea spațiilor necesare pentru amenajarea secțiilor de vot.

Totodată, șeful Executivului a accentuat necesitatea dotării secțiilor de vot cu rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, responsabilitate care revine autorităților publice locale.

De asemenea, Guvernul va solicita ANRE să verifice rețele de alimentare cu energie  electrică, iar ANRCETI să se asigure că în toată țara există conexiune la Internet în parametrii declarați de furnizorii de servicii. Centrul de Telecomunicații Speciale, care a fost recent reorganizat și a devenit unica instituție publică responsabilă de securitatea cibernetică, va întreprinde toate măsurile ca sistemul informațional „Alegeri” să aibă la dispoziție canale de comunicare bine securizare și pe deplin funcționale.

„Una dintre grijile majore este anume securitatea cibernetică a sistemelor informaționale, mai ales a sistemelor utilizate în alegeri”, a menționat premierul.

Și bașcanul de la Comrat vrea camere de supraveghere în secțiile de votare

Vom aminti că bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a propus, încă în septembrie,  instalarea camerelor de supraveghere la toate secțiile de votare din autonomie.

Atunci site-ul Comitetului Executiv de la Comrat a anunțat că guvernatorul autonomiei a depus o cerere la CEC-ul din regiune. Propunea ei a fost discutată şi la şedinţa Comitetului Executiv.

Irina Vlah a amintit că aproape toate alegerile naționale și regionale sunt însoțite de acuzații din partea concurenților electorali și observatorilor de tentative de fraude a alegerilor, la numărarea buletinelor de vot și prezentarea rezultatelor.

În opinia sa, supravegherea video „va asigura transparența și legitimitatea deplină a procesului electoral în autonomie”.

Amintim că Irina Vlah a propus desfășurarea alegerilor ordinare ale bașcanului înainte de termen, pe 17 februarie 2019 (cu o săptămână înainte de alegerile Parlamentului Republicii Moldova). Ea a anunțat că intenționează să candideze pentru al doilea mandat de bașcan. În fina, propunerea ei nu a fost susținută de Adunarea Populară a autonomiei găgăuze.

Dodon: Trei posibile evoluții a evenimentelor după alegerile din februarie>>>

Mai precizăm că în 2019 vor avea loc două campanii electorale naționale: pe 24 februarie - alegeri parlamentare, organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt, și alegeri locale generale, care urmează să aibă loc după 14 iunie.

Tematic

Filip a venit cu o soluție pentru locuitorii din Speia: Iată despre ce este vorba
Ce surpriză i-a promis Filip celui de-al miilea pasager al cursei aeriene Chișinău–Minsk
Premierul Filip la Minsk: Rezultate concrete în relațiile dintre cele două țări
Tagurile:
Irina Vlah, alegeri parlamentare, camere de supraveghere, Pavel Filip


Știrile Zilei