13:28 10 August 2020
În direct
  • EUR19.62
  • USD16.60
  • RUB0.23
  • RON4.06
  • UAH0.60
Politică
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (218)
59310

Deputații moldoveni au votat joi pentru modificarea Legii Administrației Publice Locale - consiliile raionale și locale au fost lipsite de competența de a decide efectuarea auditului intern.

CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik C.S. Consiliile raionale și cele locale nu vor mai avea competența să efectueze auditul intern. O lege în acest sens a fost aprobată joi de Legislativ în lectură finală.

Dacă anterior consiliile raionale și cele locale aveau competența de a decide efectuarea auditului intern, acum responsabilitatea de organizare a funcției de audit intern va fi a managerului entității publice, care va autoriza efectuarea auditului intern, unitatea de audit fiind subordonată și având linii de raportare direct acestuia.

Solicitat de Sputnik Moldova, președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget şi Finanțe, Ștefan Creangă, a explicat că autoritățile locale vor fi obligate să efectueze auditul intern.

”Sunt niște prevederi mai stricte. Autoritățile locale vor fi obligate să efectueze auditul intern, fiind precizate chiar și domeniile prioritare. Pentru APL de nivelul unu au fost stabilite patru domenii de audit intern, care vor trebui verificate odată la trei ani, iar auditorii vor fi luați în bază de contract. Pentru nivelul doi, autoritățile trebuie să aibă doi auditori permanenți care să asigure auditul intern”, a explicat Creangă.

Totodată, Creangă a subliniat că au fost examinate toate propunerile și amendamentele.

Anterior, Congresul Autorităților Locale (CALM) a notat în avizul său că proiectul contravine principiilor de organizare și funcționare a administrațiilor publice locale, garantate de normele constituționale, menționând că proiectul ar putea fi aprobat doar dacă în lege va fi introdusă următoarea completare: ”În cazul autorităților publice locale, competențele prevăzute de prezenta lege sunt competențe delegate conform legislației, care sunt finanțate de la bugetul de stat”.

Potrivit notei informative, aceste modificări sunt operate pentru a exclude discordanțele Legii Administrației Publice locale cu cea a Legii privind controlul financiar public, care reglementează activitatea de audit intern în Republica Moldova.

Modificările vor intra în vigoare la o lună din data publicării în Monitorul Oficial.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (218)

Tematic

UE alocă Moldovei milioane pentru reforma administrației publice
Emisiunea „Kilometrul 0": De ce este necesară reforma administrației publice locale
Tagurile:
asta, nu va putea, detalii, Lege, local, consiliu, Consiliul raional


Știrile Zilei