04:26 10 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.27
  • USD17.40
  • RUB0.27
  • RON4.03
  • UAH0.73
Ședința Parlamentului RM

Numărul deputaților din Parlamentul Moldovei va fi redus de la 101 la 61

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
70620

Potrivit liderului PD, reforma va viza reducerea numărului de deputați din Parlamentul Republicii Moldova cu 40, de la 101 la 61 și introducerea dreptului cetățeanului de a demite deputatul care nu-și onorează obligațiunile.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Președintele PD, Vladimir Plahotniuc, a declarat astăzi după ședința săptămânală a formațiunii că Partidul Democrat lansează procesul de optimizare a Parlamentului.

Potrivit liderului PD, reforma va viza reducerea numărului de deputați din Parlamentul Republicii Moldova cu 40, de la 101 la 61 și introducerea dreptului cetățeanului de a demite deputatul care nu-și onorează obligațiunile.

”De aceea, prima propunere a PD este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61 de deputați. Credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va fi mult mai eficient. Deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi supravegheată de societate”, a declarat Plahotniuc.

O altă propunere a PD vizează controlul cetățenilor asupra deputaților și anume ca cetățeni să poată retrage mandatul deputaților atunci când aceștia îi vor dezamăgi.

Potrivit liderului PD, aceste inițiative vor fi discutate cu cetățenii, iar dacă societatea le va susține, atunci propunerea va fi discutată cu experții locali și cu cei din Comisia de la Veneția. 

Regretul lui Andrian Candu: Ce nu a putut să facă Parlamentul, dar trebuia să o facă>>>

Astfel, PD va veni în curând cu o inițiativă legislativă de organizare a unui referendum național, paralel cu alegerile parlamentare din 24 februarie, la care cetățenii vor fi întrebați dacă doresc ca numărul deputaților să fie redus.

”Odată cu petrecerea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 apare un moment oportun pentru desfășurarea unui astfel referendum, fără ca să cheltuim suplimentar banii publicii și având certitudinea unei prezențe înalte la urme”, a declarat Plahotniuc.

Decizia finală de reformare a Parlamentului va fi luată de Legislativul care va fi ales pe data de 24 februarie 2019.

Tematic

Premieră: Deputații moldoveni vor putea angaja oameni la muncă
Deputații din Moldova au stabilit cât costă viața unui om
Cum au votat deputații unele legi care-i vizează direct pe moldoveni
Câțiva deputați de la Chișinău au ajuns la pușcărie. Cum s-a întâmplat totul
Tagurile:
Vladimir Plahotniuc, Reformă, Parlament


Știrile Zilei