17:41 23 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.12
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Jean-Claude Juncker

Expert: Juncker nu în zadar a calificat Brexitul drept tragedie

© AP Photo / Geert Vanden Wijngaert
Politică
Sa primesc un link scurt
173 0 0

Politologul Dmirti Ofițerov-Belski comentează declarația răsunătoare a președintelui Comisiei Europene.

CHIȘINĂU, 15 nov – Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a calificat retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) drept o eroare istorică tragică, comunică RIA Novosti.

Potrivit lui Juncker, Uniunea Europeană nu manifestă o atitudine agresivă față de Marea Britanie și nu intenționează să o pedepsească după Brexit. Marea Britanie va ieși din componența UE pe 29 martie 2019, iar până în prezent negocierile cu UE privind condițiile Brexitului s-au aflat în impas: nu este clar deocamdată dacă se va ajunge la un acord sau dacă Regatul Unit va părăsi UE fără vreun acord.

Având în vedere posibilitățile de influență a Marii Britanii asupra Europei, Brexitul este într-adevăr o eroare tragică. Aceasta este opinia expertului în relații internaționale Dmirti Ofițerov-Belski.

„Probabil, aceasta va fi, într-adevăr, o eroare istorică, deoarece Marea Britanie a aderat inițial la Uniunea Europeană pentru ca procesele care au loc pe continent să nu se desfășoare fără participarea Regatului Unit. Acum, pentru Marea Britanie va fi mai complicat să influențeze asupra proceselor de pe continent”, a spus expertul.

Totodată, nu face să ne imaginăm că președintele Comisiei Europene este profund și sincer îngrijorat de soarta Marii Britanii și de posibilitatea acesteia de a participa la procesele europene după retragerea din UE, afirmă specialistul.

„Trebui înțeles că Jean-Claude Juncker a rostit cuvintele respective după ce Theresa May a încheiat cu eșec ultima rundă de negocieri, iar din partea lui Juncker acesta a fost doar un gest politic. Este puțin probabil ca aceste cuvinte să exprime o îngrijorare serioasă pentru soarta de mai departe a Marii Britanii. Cu atât mai mult că Juncker este dispus să abordeze o poziție dură față de britanici”, a rezumat politologul.

Tematic

Brexit: De când moldovenii nu vor mai avea drept de muncă în Anglia
Uniunea Europeană: Plan de urgență în cazul unui Brexit „haotic” - Ce prevede documentul
Peste 1 milion de britanici au semnat Petiţia pentru al 2-lea Referendum Brexit
Tagurile:
tragedie, Brexit, Jean-Claude Juncker
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei