01:28 27 Martie 2019
În direct
  • EUR19.57
  • USD17.30
  • RUB0.27
  • RON4.11
  • UAH0.64
Guvernul Republicii Moldova

Un nou ministru în Guvernul Filip - Ce a făcut președintele Dodon

© Photo: Guvernul Republicii Moldova
Politică
Sa primesc un link scurt
232 0 0

Președintele țării, Igor Dodon, a susținut candidatura lui Ion Chicu la funcția de ministru al Finanțelor.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a semnat astăzi, 10 decembrie, decretul cu privire la numirea lui Ion Chicu în funcția de ministru al Finanțelor. Este al doilea ministru din Cabinetul Filip, după ministrul Justiției Victoria Iftodi, care este numit în funcție în urma unui decret semnat de Igor Dodon.

Majoritatea miniștrilor din Guvernul Pavel Filip au fost numiți în funcție în urma decretelor semnate de președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a preluat temporar funcția de președinte al țării, în urma suspendării din funcție a lui Igor Dodon de către Curtea Constituțională.

Președintele Dodon a felicitat, în timpul ceremoniei de învestire a lui Ion Chicu, echipa guvernamentală pentru desemnarea unui profesionist în funcția de ministru al Finanțelor.

”Aveți un adevărat profesionist în domeniul bugetar-fiscal. Am semnat acest decret fără dubii, pentru că sunt sigur că domnul ministru va face față tuturor provocărilor și problemelor. Din partea instituției prezidențiale veți avea tot suportul pe perioada mandatului”, a declarat șeful statului.

Premierul Pavel Filip i-a urat succes noului ministru al Finanțelor și a declarat că nu a fost deloc complicat pentru el ca să-l desemneze pe Ion Chicu în această funcție.

Premierul Pavel Filip l-a propus, săptămâna trecută, pe secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, pentru funcția de ministru al Finanțelor.

Locul ministrului Finanțelor a devenit vacant după ce Octavian Armașu a fost numit de Parlament în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Exclusiv: Iată cine ar putea fi noul ministru al Finanțelor în Guvernul Pavel Filip>>>

Ion Chicu a fost numit în funcţia de secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, începând cu 2 ianuarie 2018.

Până a fi numit în funcție la Ministerul Finanțelor a deținut funcția de președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică al USMF “Nicolae Testemiţanu”, a fost consultant Managementul Finanțelor Publice în diferite proiecte.

În perioada aprilie 2008 – septembrie 2009, a deținut funcția de consilier principal de stat al prim-ministrului Republicii Moldova pe domeniile economic si relații externe.

În perioada guvernării comuniste, în anii 2006-2008, a fost viceministru al finanțelor al Republicii Moldova. Anterior a fost membru al Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

În 2005 a deținut funcția de director al Direcției Generale Reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului al Republicii Moldova.

Chicu a absolvit Academia de Studii Economice a Moldovei, Facultatea “Management”. A urmat stagii profesionale în Belgia, Olanda, SUA, Polonia, Slovenia, Austria.

Ion Chicu are 46 de ani. Este căsătorit și are trei copii.

Tematic

Legea finanțelor publice ar putea fi amendată: Sunt vizate grădinițele și școlile
Ion Chicu spune care vor fi consecințele reformei fiscale
Tagurile:
Igor Dodon, Guvern, ministrul Finanțelor, Ion Chicu
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei