12:33 19 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.10
  • USD17.64
  • RUB0.28
  • RON3.99
  • UAH0.72
Politică
Sa primesc un link scurt
114 0 0

CEC a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului consultativ din 24 februarie 2019 - află câți bani vor fi cheltuiți pentru asta.

CHIȘINĂU, 14 dec - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a anunțat câți bani vor fi cheltuiți pentru organizarea referendumului republican consultativ, care va avea loc concomitent cu scrutinul electoral din 24 februarie.

”Suma estimată în devizul de cheltuieli, care din punctul meu de vedere este echilibrat, este de 10 milioane 162 de mii lei și cuprinde cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican consultativ”, a declarat președintele CEC, Alina Rusu.

Potrivit ei, acești bani vor fi cheltuiți pentru procurarea materialelor electorale, a documentelor electorale, în special buletinele de vot, procesele verbale și de constatare, legitimații, formulare pentru birourile electorale ale secțiilor de votare, etichete de securizare și alte materiale electorale”

Totodată, banii vor fi cheltuiți și pentru instruirile care urmează a fi realizate de Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție.

Până pe 17 decembrie, CEC va decide cum presa va reflecta campania electorală>>>

Tot pe data de 24 februarie 2019, în Moldova va fi organizat și un referendum consultativ. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea de ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

 

Tematic

Ce spune Ghilețchi despre organizarea unui referendum în ziua scrutinului parlamentar
Exclusiv: Alegeri parlamentare și referendum într-o zi - cum se va modifica bugetul
Tagurile:
bani, CEC, Alina Rusu


Știrile Zilei