02:02 23 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.12
  • USD17.88
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Andrian Candu

Parlamentul s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară: Candu așteaptă până luni

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
46310

Dacă până luni, la ora 15.00, se va depune o moțiune de cenzură, Parlamentul se va întruni în ședință pentru a dezbate această moțiune.

CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Biroul permanent al Parlamentului Republicii Moldova a luat act de angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru acordarea suportului unic beneficiarilor de pensii.

Potrivit legii, dacă în următoarele 72 de ore nu va fi înaintată o moțiune de cenzură, modificările pentru care Guvernul și-a angajat răspundere vor intra în vigoare.

”Am luat act de decizia Guvernului și de astăzi, ora 15.00, încep să curgă cele 72 de ore în care deputații pot formula o moțiune de cenzură, adică până la luni, la prânz” , a declarat după ședința Biroului președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură. Moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi, adică 26 de deputați.

”Dacă până luni, la ora 15.00, se va depune o moțiune de cenzură, Parlamentul se va întruni în ședință pentru a dezbate această moțiune. Până atunci suntem în așteptare”, a declarat Candu.

Conform Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, este votată de majoritatea deputaţilor.

Peste 60 mii de persoane care primesc alocații sociale sub 2000 de lei vor primi în săptămânile următoare un ajutor de 600 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă. 

Guvernul și-a angajat răspunderea pentru acest proiect de lege, dat fiind faptul că Parlamentul este în imposibilitate de a adopta legi organice.

De ajutor financiar în mărime de 600 de lei vor beneficia persoanele care au atins vârsta de pensionare, însă pentru că nu au stagiul complet de muncă sau nu au putut demonstra cu acte că au lucrat și primesc o alocație de câteva sute de lei.

Printre categoriile de beneficiari sunt și persoanele care primesc alocații pentru dizabilitate și persoanele care primesc alocații pentru că și-au pierdut întreținătorul.

Tematic

Studiu: Parlamentul și Guvernul încalcă cel mai des drepturile omului în Moldova
Premierul Pavel Filip, chemat vineri în Parlament
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei