17:54 15 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.52
  • USD17.71
  • RUB0.27
  • RON4.12
  • UAH0.71
Igor Dodon

Senzația zilei: Igor Dodon nu va participa la alegerile din februarie

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
443 0 0

Președintele țării a făcut astăzi o declarație la care puțini se așteptau. Igor Dodon a anunțat că nu va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie. Iată din ce motiv.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că nu va candida la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele PSRM. Anunțul a fost făcut în contextul unui apel către cetățenii Republicii Moldova.

În schimb, Dodon a spus că va acorda tot sprijinul moral și politice echipei și partidului care l-a înaintat în funcția de președinte al țării în 2016.

”Nu voi participa la campania parlamentară și nu voi aspira la funcția de deputat”, a declarat Dodon.

Șeful statului a menționat că își va concentra în continuare atenția asupra desfășurării activităților politice interne și externe în vederea soluționării problemelor dezvoltării strategice a țării.

Președintele țării a criticat în apelul său către cetățeni lipsa de comunicare constructivă între cele trei instituții ale statului: Președinția, Parlamentul și Guvernul.

Igor Dodon susține că alegerile din februarie au o însemnătate deosebită

”Această campanie electorală are și o semnificație majoră pentru restabilirea legitimității puterii legislative supreme în Moldova. Ultimul deceniu poate fi considerat ca fiind pierdut atât pentru dezvoltarea democrației parlamentare, cât și pentru reformele politice și economice de care țara are nevoie”, a declarat șeful statului.

Pe data de 24 februarie 2019, în Moldova vor fi organizate alegerile parlamentare ordinare. Din 2019, scrutinul parlamentar va fi organizat în baza unui sistem mixt: proporțional şi majoritar – într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. Până la această oră, CEC a înregistrat șase candidați în circumscripția națională. Este vorba despre PDM, Blocul ”ACUM” DA-PAS, PCRM, PSRM, Partidul Politic ”Șor” și Partidul Politic ”Mișcarea Antimafie”.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Alegeri în Moldova: Detaliile la care trebuie să fii atent când intri în secția de votare
Alegerile din 24 februarie: De săptămâna aceasta intrăm într-o nouă etapă
Peste 2 mii de secții de votare au fost constituite pentru alegerile din februarie
Tagurile:
candidat, Igor Dodon, alegeri parlamentare


Știrile Zilei