09:57 21 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
ANRE

Cine va conduce ANRE în următorii șase ani

© Sputnik / Evgheni Panasenco
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (70)
26510

Miercuri, 23 ianuarie, vom afla cine va conduce în următorii șase ani Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Comisia economie, buget și finanțe a examinat astăzi dosarele depuse pentru concursul public de selectare a candidaților la trei funcții de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

La proba interviu au fost admise nouă persoane. Este vorba de Svetlana Zapșa, Eugen Carpov, Dan Bîrsă, Octavian Calmîc, Anatolie Zagorodnîi, Constantin Bragoi, Violina Șpac, Viorel Gamurar, Dumitru Suhoborcenco.

Totodată, membrii Comisiei au respins dosarele a doi candidați – Iurie Chiorescu și Alexandru Popa, deoarece nu corespundeau criteriilor de selectare. Primul nu are pregătirea profesională necesară. Iar al doilea nu are anii de experiență care se cer pentru această funcție.

Interviul tuturor candidaților admiși pentru toate cele 5 funcții vacante de director al ANRE va avea loc miercuri, 23 ianuarie 2019, începând cu ora 09.00.

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a anunțat concurs public pentru suplinirea a cinci funcții vacante de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

La prima etapă a concursului de selectare a dosarelor pentru două funcții vacante de director al ANRE au fost admiși candidații Ion Candu, Oleg Popa, Constantin Bragoi, Ștefan Creangă, Viorel Gamurari, Sergiu Ungureanu, Svetlana Zapșa, Violina Șpac, Veaceslav Untila.

În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a concursului, Comisia economie, buget și finanțe urmează să desfășoare interviul și să selecteze candidații care au acumulat punctajul cel mai mare. Comisia prezintă Președintele Parlamentului candidații selectați, care urmează a fi aprobați de plenul Parlamentului. 

Toate cele 5 funcții de director au devenit vacante după ce oficialii și-au prezentat demisia la sfârșitul anului trecut. La mijlocul lui decembrie, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, împreună cu alți doi directori ANRE, Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu, au demisionat. Potrivit hotărârii Parlamentului, în toate cele trei cazuri, demisia intră în vigoare din data de 1 martie 2019.

În Parlament se va dezlega astăzi un mister>>>

La sfârșitul lunii noiembrie, alți doi directori ai Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și-au dat demisia. Este vorba despre Ghenadie Pârțu și Iurie Onică.

Ghenadie Pârțu și Iurie Onică au fost numiți în funcția de directori ai ANRE în luna iulie 2013. Sergiu Ciobanu și Octavian Lungu – în ianuarie 2014, iar Tudor Copaci – în martie 2017.

Potrivit Legii cu privire la Energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre Parlament pentru un mandat de șase ani.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (70)

Tematic

ANRE a rămas fără doi șefi. Care sunt motivele plecării lor din funcție
Ultima oră: O comisie din Parlament, în ședință – se decide viitoarea conducere la ANRE
Tagurile:
Parlament, concurs, ANRE
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei