22:09 21 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.15
  • USD17.91
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Drapelul UE, foto simbol

Politolog: Ideea europeană este discreditată de autorități, și nu de „mâna Moscovei”

© REUTERS / Inquam Photos/Octav Ganea
Politică
Sa primesc un link scurt
117 0 0

Politologul a dezvăluit pentru Sputnik Moldova de ce în țara noastră electoratul proeuropean este în scădere continuă.

CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Sondajele sociologice demonstrează că în Republica Moldova partea electoratului proeuropean scade continuu. Politologul Serghei Manastîrlî a dezvăluit pentru Sputnik Moldova prin ce se explică această tendință.

„În primul rând, acest lucru se explică prin dezamăgirea electoratului, dat fiind faptul că din Moldova pleacă nu doar proeuropenii, ci și adepții vectorului estic, iar acest declin nu poate fi numit emigrare”, a spus politologul.

Însă nu întotdeauna lucrurile au stat astfel. Nu chiar atât de demult ideea europeană era susținută în țară și numărul adepților ei era în continuă creștere.

„Dacă examinăm rezultatele sondajelor sociologice, începând din anul 2000 și continuând cu perioada aflării la conducere a comuniștilor, observăm că partea electoratului proeuropean era în continuă creștere”, a menționat politologul.

După guvernarea comunistă situația s-a schimbat radical, atitudinea moldovenilor față de integrarea europeană a început să se schimbe și nu are rost să căutăm aici cauze externe, afirmă politologul.

„Îndată ce la conducere au venit așa-numiții proeuropeni, aceștia au discreditat în așa măsură integrarea europeană, Uniunea Europeană și valorile europene, încât nu mai este nevoie de niciun fel de „mână a Moscovei. Este suficient ca ei să se mai afle la putere vreo câțiva ani și atunci putem arbora liniștiți steagul Uniunii Eurasiatice”, a rezumat Manastîrlî.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Tematic

Are sau nu nevoie Moldova de NATO: Ce răspuns va fi dat la alegeri
Tagurile:
forte proeuropene, Republica Moldova, Autorități
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei