11:21 27 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.86
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (112)
50420

Președintele Parlamentului este ales din rândul deputaților, după constituirea legală a Parlamentului și formarea fracțiunilor parlamentare, precum și în cazul în care intervine vacanța funcției pe parcursul legislaturii.

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. Alegerea Președintelui Parlamentului, în noua legislatură, se va desfășura conform prevederilor unui Regulament-model. Setul de proiecte de acte-model referitoare la organizarea și desfășurarea alegerii președintelui Parlamentului au fost aprobate de Biroul Permanent al Parlamentului.

Pachetul de documente include Regulamentul-model privind modul de organizare și desfășurare a alegerii Președintelui Parlamentului, Registrul-model al actelor Comisiei speciale pentru efectuarea alegerii Președintelui Parlamentului, Certificatul-model de înregistrare a candidatului pentru funcția de Președinte al Parlamentului și Regulile-model privind organizarea votării secrete în cadrul ședinței plenare a Parlamentului privind alegerea Președintelui Parlamentului.

Respectivele documente vor fi utilizate de către Comisia pentru efectuarea alegerii Președintelui Parlamentului. Totodată, regulile respective au un caracter orientativ și pot fi modificate de Comisie în funcție de circumstanțele existente.

Documentul a fost elaborat de către Direcția generală juridică a Parlamentului cu suportul proiectului PNUD.

Președintele Parlamentului este ales din rândul deputaților, după constituirea legală a Parlamentului și formarea fracțiunilor parlamentare, precum și în cazul în care intervine vacanța funcției pe parcursul legislaturii. Speakerul este ales pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret, cu votul majorității deputaților aleși. De asemenea, o fracțiune parlamentară poate înainta o singură candidatură la funcția de Președinte al Parlamentului.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (112)

Tematic

Ce spune Andrian Candu despre "limba română în Constituție"
Parlamentul s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară: Candu așteaptă până luni
Vor fi sau nu suspendați din funcție Filip și Candu - Ce spune legea
Tagurile:
alegeri, presedinte, Parlament


Știrile Zilei