14:01 07 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.56
  • USD17.31
  • RUB0.24
  • RON4.04
  • UAH0.64
Politică
Sa primesc un link scurt
273 0 0

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. Rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova au fost discutate de președintele Igor Dodon și ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasneţov.

”În cursul dialogului am examinat starea actuală de lucruri în politica internă și externă, dar și rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova. I-am comunicat diplomatului rus că suntem în așteptarea deciziei Curții Constituționale privind validarea sau invalidarea scrutinului pentru a întreprinde următorii pași, conform legislației”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, cei doi oficiali au convenit ca să fie demarată procedura de transmitere a celor 12 autospeciale Kamaz, oferite de Federația Rusă, autorităților locale din orașele și raioanele Moldovei, începând cu săptămâna viitoare.

Duminica trecută, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de circa 50%. Un prag minim de participare la vot nu a existat la actualul scrutin.

După procesarea a 100% dintre procesele verbale pe circumscripții proporționale, lider este PSRM, cu 31,15% pe liste de partid; Blocul ACUM a acumulat 26,84%; PDM - 23,62%; Partidul ”Șor” - 8,32%. Astfel, niciun partid nu dispune de numărul suficient de voturi pentru a putea crea o majoritate parlamentară.

Pe circumscripțiile uninominale, democrații au 17 mandate, socialiștii  - 17, blocul ACUM – 12, PP „Șor” – 2.

Urmăriți reportaje, materiale video, interviuri, informații de la CEC și din la secțiile de votare în proiectul special:

Tematic

Cât de grave au fost încălcări comise la alegeri: Opinia observatorului CEC a Rusiei
Bucureștiul sugerează Chișinăului ce coaliție să creeze în Parlament după alegeri
Tagurile:
Rusia, alegeri parlamentare, rezultatele alegerilor, Dodon


Știrile Zilei