15:16 18 Septembrie 2019
În direct
  • EUR19.53
  • USD17.71
  • RUB0.28
  • RON4.12
  • UAH0.71
Parlament

Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (75)
198 0 0

Un democrat, un liberal și doi comuniști au avut cele mai multe mandate în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Dumitru Diacov, Maria Postoico, Mihai Ghimpu și Vladimir Voronin sunt cei mai longevivi în funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Dumitru Diacov a fost deputat în șapte legislaturi ale Parlamentului de după declararea independenței. Diacov și-a început activitatea de parlamentar în anul 1994. Dumitru Diacov a fost președinte al Comisiei politică externă, vicepreședinte al Parlamentului, iar în perioada 1998 – 2001 a deținut funcția de președinte al Parlamentului. Cumulativ, Dumitru Diacov are 22 de ani de experiență în Parlament.

Ședința Parlamentului 03.05.2018
© Sputnik / Miroslav Rotari
Dumitru Diacov

Maria Postoico este deputat din 1998, regăsindu-se în Parlament, succesiv, pe durata a șapte legislaturi. În Parlament a fost președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, președinta Comisiei pentru securitatea statului și asigurarea ordinii publice, iar în perioada 2005 – 2009 a fost vicepreședinte al Legislativului. Maria Postoico a fost deputat în Parlament timp de 21 de ani.  

Парламент
© Sputnik / Miroslav Rotari
Maria Postoico

În lista celor mai longevivi în mandatul de deputat se regăsește și Mihai Ghimpu, care și-a început activitatea de deputat în primul Parlament, în 1990, fiind printre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova. A fost vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități în primul Parlament. În perioada 2009 – 2010 a fost președinte al Parlamentului, asigurând și interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova. Cumulativ, Mihai Ghimpu a fost deputat timp de 18 ani.  

Mihai Ghimpu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mihai Ghimpu

Vladimir Voronin și-a început activitatea de parlamentar în 1980, în Sovietul Suprem al RSSM de legislatura a X-a. A fost deputat în cinci legislaturi ale Parlamentului de după declararea independenței, cumulativ fiind vorba de 15 ani. Vladimir Voronin a fost președinte al Parlamentului în perioada aprilie – iulie 2009. 

Ședința Parlamentului 03.05.2018
© Sputnik / Miroslav Rotari
Vladimir Voronin
Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (75)

Tematic

Schimbări în Parlament – cinci deputați noi și-au primit astăzi mandatele
Ultima oră: Parlamentul se întrunește joi în ședință plenară
Urgent: Andrian Candu convoacă Biroul Permanent al Parlamentului
Exclusiv: Când își va începe activitatea Parlamentul ales la 24 februarie
Tagurile:
Mihai Ghimpu, Maria Postoico, Vladimir Voronin, Dumitru Diacov, mandat, deputat, Parlament


Știrile Zilei