08:48 27 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.86
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (112)
55720

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Parlamentul de legislatura a X-a se va convoca în ședința de constituire în cel mult 30 de zile de la alegeri. Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Președintele țări, Igor Dodon, a declarat după validarea de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor că urmează să convoace ședința de constituire a noului Parlament până pe 25-26 martie.

Guvern
© Sputnik / Miroslav Rotari

Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Astfel, după validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (112)

Tematic

CEC a anunțat când își vor primi mandatele noii deputați
Deputații din Moldova cu cel mai lung mandat
Reacția lui Igor Dodon după ce Curtea Constituțională a validat mandatele deputaților
Ultimă oră: Curtea Constituțională a validat alegerile din 24 februarie
Tagurile:
sedinta, deputati, Parlament


Știrile Zilei