19:17 18 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.48
  • USD17.45
  • RUB0.28
  • RON4.08
  • UAH0.72
Politică
Sa primesc un link scurt
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)
28810

Democrații sunt dispuși să le ofere membrilor BE ”ACUM” un rol important în procesul de guvernare, în cazul în care aceștia vor fi gata să creeze o coaliție comună cu PD.

CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik. Partidul Democrat (PD) este gata să ofere exponenților Blocului Electoral (BE) ”ACUM” funcția de prim-ministru în viitorul Guvern al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele formațiunii, Andrian Candu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, convocată după ședința Consiliului Executiv al PD.

Candu spune că democrații sunt dispuși să le ofere membrilor BE ”ACUM” un rol important în procesul de guvernare, în cazul în care aceștia vor fi gata să creeze o coaliție comună cu democrații.

”Dacă liderii BE ”ACUM” ar fi acceptat dialogul, ar fi văzut că echipa PD este flexibilă. Chiar dacă PD are mai multe mandate decât BE ”ACUM”, am fi fost dispuși să le facem unele oferte care presupun un rol important în procesul de guvernare. Le-am fi oferit conducerea viitorului Guvern, inclusiv funcția de premier”, a declarat Candu.

Democratul a spus că BE ”ACUM” a făcut ”o greșeală” atunci când a refuzat invitația PD la dialog cu privire la crearea unei coaliții majoritare în Parlamentul ales pe data de 24 februarie.

”Este o greșeală. Politica înseamnă dialog și comunicare. Regretăm că colegii din BE ”ACUM” au respins invitația noastră. (…) Nu este vorba că ne plac foarte mult colegii din BE ”ACUM”. În politică mai puțin se vorbește de dragoste și mai mult despre respectul reciproc și grija față de cetățeni”, a menționat vicepreședintele PD.  

Consiliului Executiv al PD a decis astăzi, 14 martie, să mai facă o nouă o invitație la dialog membrilor BE ”ACUM” ”pentru a găsi soluțiile pentru țară”.

”Dacă această invitație nu va fi acceptată nici de această dată, cel mai probabil, săptămâna viitoare, ne vom întruni din nou și vom decide care sunt următoarele acțiuni”, a menționat Candu.

Vicepreședintele PD a reiterat că dacă membrii BE ”ACUM” sunt gata să-și asume responsabilitatea pentru viitoarea guvernare a țării, atunci vor primi funcții de conducere în noul Executiv.

”Suntem dispuși, în cazul în care și echipa BE ”ACUM” este dispusă să-și asume guvernarea și rolul important în guvernare, să discutăm despre posibilitatea ca BE ”ACUM” să dețină funcția de premier și funcții importante în conducerea Guvernului”, a declarat democratul.

Candu susține că, la această etapă, PD nu a discutat despre funcții la care democrații ar tinde.

”Totul se decide la nivelul comunicării cu partenerii, în cazul de față, sperăm, anume cu BE ”ACUM””, a precizat vicepreședintele PD.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului Electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2019, rezultate (188)

Tematic

Plahotniuc: PDM este gata să înceapă negocierile cu partidele pentru a creea o coaliție
PD are în vedere mai multe scenarii după alegeri, inclusiv un scrutin anticipat
Tagurile:
Andrei Năstase, Maia Sandu, Andrian Candu, PDM, alegeri parlamentare


Știrile Zilei