10:12 22 Noiembrie 2019
În direct
  • EUR19.32
  • USD17.43
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.72
Parlament

Declarație de ultimă oră a socialiștilor legată de prima ședință a Parlamentului

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (102)
268 0 0

Deputații socialiști s-au întrunit astăzi în prima lor ședință după alegeri: au constituit fracțiunea și și-au ales conducerea.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Deputații din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova s-au întrunit astăzi în prima ședință după alegeri. Cei 35 de socialiști au anunțat după ședință despre formarea fracțiunii PSRM în Parlamentul de legislatura a X-a și alegerea conducerii fracțiunii.

Astfel, Zinaida Greceanâi va deține funcția de președinte al fracțiunii PSRM, iar Corneliu Furculiță va fi vicepreședinte al fracțiunii. Funcția de secretar va fi ocupată de deputatul Vasile Bolea.

La această ședință, Zinaida Greceanâi a înmânat legitimația de deputat fiecăruia dintre cei 35 de socialiști aleși la 24 februarie.

Prima ședință a Parlamentului ales pe data de 24 februarie va avea loc săptămâna aceasta. Președintele țări, Igor Dodon, a declarat că urmează să convoace ședința de constituire a noului Parlament până pe 25 martie.Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (102)

Tematic

Igor Dodon a anunțat când va convoca prima ședință a Parlamentului ales pe 24 februarie
Ultima oră: Iată când se va convoca Parlamentul ales pe data de 24 februarie
Tagurile:
fractiunea PSRM, alegeri, sedinta, Parlament


Știrile Zilei