08:00 15 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.10
  • RUB0.24
  • RON4.01
  • UAH0.63
Politică
Sa primesc un link scurt
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (114)
226 0 0

Unul din liderii Blocului Electoral ”ACUM” a anunțat că nu va participa la prima ședință a Legislativului.

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova, ales de cetățeni la data de 24 februarie, se va întruni astăzi, la ora 13:00, în prima ședință de constituire. Decretul cu privire la convocarea primei ședințe a fost semnat în ajun de președintele țării, Igor Dodon.

Unul din liderii Blocului Electoral ”ACUM”, Maia Sandu, a anunțat că nu va participa la prima ședință a Legislativului. Aceasta se află la Bruxelles, unde, conform spuselor sale, va vorbi cu oficialii europeni despre alegeri și despre situația postelectorală.

Sandu se arată nemulțumită de faptul că președintele țării a convocat anume acum prima ședință a Parlamentului, asta chiar dacă Constituția țării prevede că ședința de constituire are loc în cel mult 30 de zile de la alegeri. Ceea ce înseamnă că Parlamentul urma să fie convocat până pe data de 25 martie, lucru știut de toți deputații.

Președintele țării a anunțat chiar în ziua în care Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare, asta se întâmpla pe data de 9 martie, că va convoca prima ședință a Parlamentului în zilele de după 20 martie.

Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

La prima ședință a Parlamentului ales pe data de 24 februarie va asista și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Șeful statului a declarat în cadrul unui briefing că va susține un discurs în fața deputaților.

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul Permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Тема:
Parlamentul Moldovei – dezbateri, proiecte și legi (114)

Tematic

Află când socialiștii vor decide dacă fac alianță cu blocul ,,ACUM”
Democrații propun Blocului Electoral ”ACUM” funcția de premier în viitorul Guvern
Blocul ”ACUM” se destramă: Motivele ruperii coaliției dintre Sandu și Năstase
Tagurile:
sedinta, Maia Sandu, Parlament


Știrile Zilei