01:24 19 Octombrie 2019
În direct
  • EUR19.35
  • USD17.41
  • RUB0.27
  • RON4.07
  • UAH0.70
Igor Dodon

Dodon îi invită la dialog pe Greceanîi, Plahotniuc, Sandu și Năstase

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (72)
198 0 0

Igor Dodon a lansat invitația la dialog liderilor PSRM, PDM și Blocului ”ACUM”, în parte, pentru ziua de marți, 26 martie, la Reședința de Stat. Astfel, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi a fost invitată pentru ora 14:00, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc - la ora 15:00 și liderii Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase – la ora 16:00.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a lansat astăzi, 25 martie, invitația la dialog cu privire la formarea unei majorități parlamentare liderilor a două partide și a unui bloc electoral care au acces în Legislativ în urma alegerilor din 24 februarie. Este vorba despre liderii PSRM, PDM și Blocului Electoral ”ACUM”.

”S-a creat un vid politic în Moldova. O astfel de situație nu poate exista mult timp. Conform Constituției, dacă timp de trei luni Parlamentul nu aprobă nicio lege, atunci Legislativul urmează să fie dizolvat. (…) Nu trebuie să așteptăm trei luni, trebuie să avem o discuție serioasă cu partidele care pot crea majoritatea parlamentară”, a declarat președintele.

”Sau avem majoritate parlamentară, sau sincer partidele spun că nu vor să discute cu nimeni și în acest caz mergem la alegeri parlamentare anticipate”, a continuat șeful statului.

În acest context, Igor Dodon a lansat invitația la dialog liderilor PSRM, PDM și Blocului ”ACUM”, în parte, pentru ziua de marți, 26 martie, la Reședința de Stat. Astfel, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi a fost invitată pentru ora 14:00, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc – la ora 15:00 și liderii Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase – la ora 16:00.

”Aceste formațiuni sunt partidele care au suficiente mandate pentru a discuta despre formarea majorității parlamentare. Este important să începem aceste discuții. Sunt disponibil să începem acest dialog”, a declarat Dodon.

Președintele țării a mai spus că după aceste discuții, va informa anunța opinia publică despre deciziile pe care le va lua.

”Totul depinde de mesajele pe care le vor transmite liderii acestor partide”, a spus Dodon.

Săptămâna trecută, Igor Dodon a susținut un prim discurs în Parlament de când deține funcția de președinte al țării. Dodon a declarat că în calitate de președinte, va accepta orice majoritate, orice Guvern care va fi creat prin negocieri între partidele politice care au obținut votul de încredere din partea cetățenilor.

”Nu voi aproba numai o majoritate și un guvern alcătuit artificial și nelegitim, din transfugi. Decât o guvernare a transfugilor, mai bine să ne judece încă o dată cetățenii, la alegeri anticipate”, a declarat președintele țării.

După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Тема:
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (72)

Tematic

Dodon va susține, în premieră, un discurs în fața deputaților. Ce va spune președintele
Igor Dodon, despre sarcinile noului Parlament - Video
Tagurile:
majoritate parlamentară, dialog, Ion Dodon


Știrile Zilei