11:53 24 Aprilie 2019
În direct
  • EUR20.13
  • USD17.89
  • RUB0.28
  • RON4.23
  • UAH0.67
Igor Dodon

Dodon, gata să se întâlnească din nou cu Greceanîi, Plahotniuc, Sandu și Năstase

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (28)
12520

Șeful statului i-a invitat pe liderii PSRM, PDM și Blocului Politic ACUM la masa de discuții comună marți, 2 aprilie, ora 12:00.

CHIȘINĂU, 1 apr – Sputnik. Șeful statului, Igor Dodon, a convocat în această dimineață ședința ordinară cu consilierii și șefii de direcții ai Aparatului Președintelui Republicii Moldova în cadrul căreia au fost punctate sarcinile prioritare pentru săptămâna curentă.

”Una dintre cele mai importante chestiuni din agendă rămâne a fi organizarea, la 2 aprilie, a consultărilor comune a liderilor celor mai mari formațiuni parlamentare: PSRM, PDM, Blocul ACUM. Întrevederea este preconizată pentru mâne, la ora 12.00, la Reședința de Stat”, a declarat șeful staului.

Igor Dodon a precizat că, ”în caz de necesitate”, este dispus să modereze consultările bilaterale ale liderilor de partid.

”În acest context, consider că sarcina principală a șefului statului este de a crea condiții pentru organizarea negocierilor directe dintre conducătorii celor mai mari partide parlamentare”, a spus președintele.

Șeful statului și-a reiterat disponibilitatea de a aproba crearea unei majorități parlamentare, care să fie constituită din fracțiuni parlamentare, însă fără utilizarea șantajului, amenințărilor sau cu „transfugi”.

”Ori să accept dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. A trecut aproape o lună și jumătate din ziua alegerilor parlamentare. E timpul să luăm decizii responsabile pentru țară și cetățeni, fie prin crearea majorității parlamentare legitime, fie prin organizarea alegerilor parlamentare anticipate”, a menționat Dodon.

Pe data de 26 martie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a organizat discuții separate cu liderii PSRM, PDM și Blocului Politic ACUM. În cadrul discuțiilor s-a discutat despre necesitatea formării cât mai urgent a unei coaliții în Parlament. Șeful statului s-a declarat mulțumit de rezultatele acestor discuții și a anunțat că mingea acum se află în terenul acestor partide de care depinde dacă Moldova va avea un Guvern sau va merge la alegeri parlamentare anticipate.

”Constat că toate cele trei forțe politice au spus că nu doresc anticipate. Am văzut disponibilitatea lor de a evita anticipatele și de a crea o guvernare. Cum să creeze această guvernare, sunt propuse formule diferite: guvern majoritar și guvern minoritar. Ce e important este faptul că se dorește dialog”, a declarat președintele țării. 

Dodon a declarat că acum mingea se află doar în terenul celor patru fracțiuni parlamentare: PSRM, PDM, PAS și DA.

”La ce formulă se va ajunge, depinde nu de președintele țării, ci de partide și dialogul pe care îl vor avea”, a spus Dodon, care a precizat că astăzi nu s-a vorbit despre funcții.

După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Тема:
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (28)

Tematic

PSRM, după discuțiile cu șeful statului: Nu discutăm acum despre funcții
Greii PDM, la întrevederea cu Dodon: Ce i-a spus Plahotniuc președintelui țării
Tagurile:
Parlament, partide, discutii, Igor Dodon
Reguli de utilizareCOMENTARII


Știrile Zilei