04:27 30 Mai 2020
În direct
  • EUR19.40
  • USD17.63
  • RUB0.25
  • RON4.01
  • UAH0.66
Politică
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (208)
45920

Sputnik Moldova vă prezintă data limită până la care deputații aleși în cadrul scrutinului național trebuie să renunțe la funcția incompatibilă cu mandatul de parlamentar.

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Potrivit legislației naționale, un deputat nu poate deține simultan mai multe funcții. Mandatul de deputat este incompatibil cu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova; funcţia de membru al Guvernului; funcția de Avocat al Poporului, de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului; funcţia de ales local; oricare altă funcţie remunerată, inclusiv funcţii acordate de un stat străin sau organizaţie internaţională.

Deputat are dreptul pe parcursul mandatului său să exercite doar activităţi didactice şi ştiinţifice, care sunt desfăşurate în afara programului stabilit de Regulamentul Parlamentului.

Astfel, potrivit Legii cu privire la statutul deputatului, parlamentarul care se află în unul din cazurile de incompatibilitate descrise mai sus trebuie să demisioneze, în termen de 30 de zile de la data validării mandatului, din funcţia incompatibilă cu mandatul de deputat.

Legea mai prevedea că ”persoanele mandatate de Parlament cu misiuni temporare în organele centrale ale administraţiei de stat pot cumula exercitarea acestei misiuni cu mandatul de deputat pe o durată de cel mult 6 luni”. Acest articol însă a fost declarat neconstituțional printr-o hotărâre a Curții Constituționale din iunie 2015.

Dacă deputatul care se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate nu a respectat condiţiile legii, mandatul lui încetează de drept la expirarea termenului prevăzut.

Totodată, în decursul a 30 de zile de la validarea mandatului, deputatul trebuie să declare Biroului Permanent orice activitate extraparlamentară pe care va continua să o desfăşoare. Schimbările survenite în activitatea deputatului în timpul exercitării mandatului se aduc la cunoştinţă Biroului Permanent al Parlamentului în cel mult 10 zile de la data apariţiei lor.

Pe data de 9 martie, Curtea Constituțională a validat mandatele deputaților aleși în cadrul scrutinului național din 24 februarie. În Parlament au acces premierul Pavel Filip, ministrul Culturii, Monica Babuc, ministrul Internelor Alexandru Jizdan, ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc. De asemenea, pentru un mandat de patru ani au fost aleși un șir de primari și președinți de raioane.

Toate aceste funcții sunt incompatibile cu funcția de deputat. Astfel că noii deputați vor trebui să renunțe la una din funcții până pe data de 9 aprilie 2019.   

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (208)

Tematic

Dodon, Greceanîi, Plahotniuc, Filip și Candu, la masa de discuții – FOTO
Dodon: Mai departe, președintele nu se implică în negocierile dintre partidele politice
Tagurile:
Parlament, incompatibilitate, mandat, deputat


Știrile Zilei