07:50 20 Ianuarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.50
  • RUB0.29
  • RON4.07
  • UAH0.72
Politică
Sa primesc un link scurt
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (90)
28910

Politologul Corneliu Ciurea a estimat care sunt șansele creării unei coaliții proeuropene în Parlamentul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 15 mai – Sputnik. Mulți politicieni afirmă că, în pofida retoricii lor proeuropene, PDM și blocul ACUM sunt de fapt adversari politici și că orice alianță între cele două formațiuni este imposibilă.

Totuși, politologul Corneliu Ciurea a declarat pentru Sputnik Moldova că nici această alianță nu poate fi exclusă definitiv.

”O astfel de variantă există, i-aș da 10% din șanse că se va realiza. Însă aceasta este o variantă exclusiv geopolitică. Cu toată ostilitatea reciprocă la nivel personal, „oligarhic”, a liderilor acestor partide”, a spus Ciurea.

Alianța PDM–ACUM ar putea fi creată doar în cazul presiunilor politice din partea Occidentului, afirmă expertul.

”Acest lucru este posibil doar în cazul în care Washingtonul se va implica activ în jocul politic moldovenesc și le va indica democraților și blocului ACUM, cu titlu de ordin, asupra necesității unei astfel de alianțe. Aici mai trebuie trebuie acționate și pârghiile financiare și economice”, a menționat politologul.

În același timp, Ciurea afirmă că în momentul de față SUA nu simte o prea mare necesitate de a se implica în politica internă a Moldovei.

”În anul 2005, Washingtonul a jucat la noi în mod asemănător. Prin urmare, și de această dată ar putea fi creată o astfel de alianță „imposibilă”. Însă cred că acum Washingtonul nu este interesat să se implice radical în politica moldovenească. Chiar și în cea ucraineană practic nu se implică. Anume din acest motiv apreciez șansa creării coaliției PDM–ACUM drept una posibilă, însă nu prea mare”, a concluzionat interlocutorul.

Тема:
Coaliție majoritară sau alegeri anticipate: Negocieri controversate între partide (90)

Tematic

PDM: Este vital ca această stare de neclaritate politică să ia sfârșit cât mai repede
Expert: Nu vom avea alegeri anticipate, partidul de guvernământ pregătește o surpriză
Tagurile:
PDM, alianță, Corneliu Ciurea


Știrile Zilei