09:12 27 Februarie 2020
În direct
  • EUR19.44
  • USD17.86
  • RUB0.27
  • RON4.05
  • UAH0.73
Politică
Sa primesc un link scurt
409 0 0

Dodon s-a adresat astăzi Curții Constituționale pentru a determina clar care este termenul limită de dizolvare a Parlamentului și anunțare a alegerilor anticipate.

CHIȘINĂU, 22 mai – Sputnik. Pentru prima dată în cei 27 de ani de independență a Republicii Moldova, la expirarea a circa trei luni de la alegerile parlamentare, nu avem un Parlament funcțional, a declarat miercuri președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unui briefing.

Pentru prima dată în anii de independență, după trei luni de la alegerile parlamentare și două luni de la prima ședință a noului Parlament, ”nu avem nici Președinte al Parlamentului, nici majoritate parlamentară și nici Guvern funcțional”, a spus Dodon.

”Condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați și grupuri parlamentare. Reiterez încă o data că cetățenii Republicii Moldova așteaptă rezultate, așteaptă crearea majorității parlamentare și deputații trebuie să înceapă să muncească”, a menționat președintele.

Dodon a subliniat că deputații primesc salarii de 10 ori mai mari decât pensia medie pe țară, fără a-și face însă munca pentru care sunt plătiți.

Șeful statului li s-a adresat pe un ton ultimativ parlamentarilor, propunându-le două variante de evoluție a situației politice în țară: Sau să formeze o majoritate parlamentară și un Guvern ”sau să recunoască faptul că ambițiile, ”rînza moldovenească” nu le permit să găsească limbă comună, fapt care va conduce la declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”.

Igor Dodon a menționat  că s-a adresat astăzi Curții Constituționale ”pentru a avea claritate referitor la termenul limită de dizolvare a Parlamentului: trei luni după 9 martie – data aprobării rezultatelor alegerilor parlamentare de către Curtea Constituțională, sau după 21 martie – data ședinței de constituire a noului Parlament”.

Cel mai probabil, au rămas doar două săptămâni, a spus șeful statului. Iar dacă în această perioadă deputații nu găsesc un consens și nu creează o majoritate parlamentară, el va fi nevoit să dizolve Parlamentul, ”iar deputații să-și asume consecințele în cadrul alegerilor anticipate”.

Tematic

Igor Dodon: Alegerile anticipate nu reprezintă o soluție pentru criza politică din Moldova
Dodon către ambasadorii străini: Voi fi nevoit să semnez decretul
Tagurile:
alegeri anticipate, Curtea Constitutionala, deputati, Parlament, Dodon


Știrile Zilei