02:38 25 August 2019
În direct
  • EUR19.80
  • USD17.89
  • RUB0.27
  • RON4.19
  • UAH0.72
CEC

Un nou instrument de raportare a finanțării partidelor politice în Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
76 0 0

Comisia Electorală Centrală va lansa un nou instrument informatic de raportare electronică a finanțării partidelor și concurenților electorali – modulul „Control Financiar”.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. Anul acesta, Comisia Electorală Centrală va lansa noul instrument informatic de raportare electronică a finanțării partidelor și concurenților electorali – modulul „Control Financiar”. Noul modul va moderniza procesul de depunere a rapoartelor financiare de către toți concurenții electorali, precum și va automatiza verificarea acestora de către Comisia Electorală Centrală. Un element-cheie al modulului este publicarea datelor pe pagina web oficială a Comisiei.

În acest context, a  fost dat startul celei de-a doua ediții a InnoVoter, laborator de creație în domeniul electoral. La eveniment, participă 30 de tineri pasionați de inovații în IT, care vor fi antrenați într-o competiție de idei, având misiunea să creeze o interfață de afișare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

Timp de trei zile, ei vor lucra în șase echipe și vor crea cele mai ingenioase, ușor de utilizat și corecte metode de prezentare a datelor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale. Totodată, prin această activitate CEC dorește să crească interesul cetățenilor față de procesele electorale de la noi din țară, prin educarea unor alegători activi și conștienți.

Evenimentul este organizat de Comisia Electorală Centrală și PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin programul Matra.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, este încrezătoare că InnoVoter va contribui mult la procesul de transparentizare a finanțării politice.

„La ediția de anul trecut am fost cu toții martorii creării unor produse calitative, în baza ideilor tinerilor dezvoltatori și designeri din Republica Moldova. Suntem în așteptarea unor rezultate pe măsură și anul acesta”, a declarat Russu.

Cele șase echipe de tineri vor lucra asupra ideilor lor vineri și sâmbătă, iar duminică, 26 mai, vor prezenta prototipurile juriului. Trei dintre proiectele participante vor fi câștigătoare și vor primi premii din partea organizatorilor.

Tematic

Din cele 46 de partide din Moldova, 25 ar putea avea probleme la alegeri
Câți bani poate dona un cetățean simplu partidelor politice
Tagurile:
finanțare, partide politice, CEC


Știrile Zilei