02:34 16 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.52
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.35
  • UAH0.69
Alegeri PE

Surprize la europarlamentare: Primele date exit-poll

© Sputnik / Алексей Витвицкий
Politică
Sa primesc un link scurt
1217 0 0

La alegerile pentru Parlamentul European s-au prezentat mai bine de jumătate din cetățenii cu drept de vot.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. Datele preliminare cu privire la scrutinul pentru Parlamentul European în toate cele 27 de state UE arată că majoritatea alegătorilor au făcut uz de dreptul lor de vot, le-a comunicat duminică jurnaliștilor reprezentantul PE.

”Prezenței la vot în cele 27 de țări constituie estimativ 51%, ceea ce este mai mult decât la alegerile anterioare (2014) și din ultimii ani”, a declarat el.

Prezența medie la vot în 2014 a constituit 42,61%.

Datele exit-poll de la ora 21:00 în România arată următorul rezultat pentru principalele partide: PSD - 25,7%, PNL - 25,7%, USR-PLUS - 23,9%. Datele nu includ însă votul diasporei.

În Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) este liderul cursei electorale pentru Parlamentul European, potrivit primelor date exit-poll, făcute publice de postul de teliviziune N24. Pe locul doi se plasează Verzii, fiind urmați de Partidul Social-Democrat.

Estimările pentru Franța arată că Marine Le Pen și Adunarea Națională au câștigat alegerile europarlamentare din Hexagon, depășind partidul președintelui Macron.

Exit-poll-ul din Ungaria indică drept câștigător partidul FIDESZ condus de premierul Viktor Orban. El ar obține 56 la sută din voturi, o victorie zdrobitoare.

Partidul conservator “Lege și Dreptate” (PiS) din Polonia înregistrează o victorie convingătoare  în alegerile europarlamentare. Potrivit exit-poll-ului realizat de Ipsos, formațiunea a acumulat 42,4 la sută din voturile alegătorilor.

 

 

Tematic

De rezultatele alegerilor europarlamentare va depinde și situația din Moldova
Tagurile:
exit-poll, europarlamentar, alegeri


Știrile Zilei