02:35 16 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.52
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.35
  • UAH0.69
Alegeri europarlamentare 2019

Europarlamentare 2019. Configuraţia viitorului Parlament European

© REUTERS / YVES HERMAN
Politică
Sa primesc un link scurt
516 0 0

Site-ul Parlamentului European a prezentat prima configurație estimativă a viitorului Legislativ, obținută pe baza estimărilor de la încheierea votului pentru europarlamentare.

BRUXELLES, 26 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Pe primul loc în viitorul Parlament European se situează popularii, cu 173 de eurodeputați, urmați de socialiști cu 147 și de grupul ALDE-Macron cu 102.

Alegeri PE
© Sputnik / Алексей Витвицкий

De remarcat că proiecția îi așează în grupuri diferite pe suveraniști, astfel: 57 la grupul Europa Națiunilor și Libertății (Salvini și Le Pen), 58 la Grupul ECR (conservatori) și 56 la grupul EDDF (democrația directă, UKIP și Mișcarea 5 Stele din Italia).

Însumat, aceste trei grupuri ating un număr de 171 de europarlamentari, adică aproape cât grupul PPE, de unde și efortul lui Matteo Salvini de a aduna partidele suveraniste pentru a deveni dacă nu primul, măcar al doilea grup din Parlamentul European.

Verzii ar obține 71 de mandate, conform aceleiași surse, iar stânga extremă 42 de locuri. În afară de aceștia, mai există un număr de 45 de locuri nedistribuite și care pot produce surprize.

Rezultatele alegerilor europarlamentare. Repartizarea locurilor în Parlamentul UE
Rezultatele alegerilor europarlamentare. Repartizarea locurilor în Parlamentul UE

Tematic

De rezultatele alegerilor europarlamentare va depinde și situația din Moldova
Alegeri europarlamentare: Ziua care ar putea schimba Europa
Tagurile:
Parlamentul Eurpean, alegeri


Știrile Zilei