09:32 20 Ianuarie 2020
În direct
 • EUR19.44
 • USD17.50
 • RUB0.29
 • RON4.07
 • UAH0.72
Politică
Sa primesc un link scurt
90220

La alegerile pentru Parlamentul European s-au prezentat mai bine de jumătate din cetățenii cu drept de vot.

Prezenței la vot în cele 27 de țări a constituit estimativ în jur de 51 la sută, ceea ce este mai mult decât la alegerile anterioare (2014) și din ultimii ani. Prezența medie la vot în 2014 a constituit 42,61%.

Brexitul a câștigat în Marea Britanie

Partidul Brexit, condus de Nigel Farage, a obținut peste 31  la sută din voturile britanicilor, în timp ce UKIP, fostul său partid, a luat doar 3,57 la sută. Astfel, acesta se clasează pe primul loc, la distanță mare de liberal-democrați care au luat 18,55 la sută. Urmează laburiștii, cu 14 la sută, verzii cu 11, și conservatorii cu numai 8,71 la sută.

Salvini, marele învingător la alegerile europarlamentare din Italia

Matteo Salvini a obținut cea mai mare victorie cu partidul Lega, clasându-se pe primul loc în Italia, cu un scor de peste 33 la sută, potrivit estimărilor de pe site-ul Parlamentului European. Astfel și își va adjudeca o treime din cele 73 de locuri cât ocupă Italia în Parlamentul European.

Ultimele rezultate oficiale în România

Ultimele rezultate făcute publice de BEC în România arată că PNL rămâne pe primul loc, cu 26,80 la sută, urmat de PSD cu 23,38, de USR-PLUS cu 21,40. La distanță foarte mare urmează partidele care abia au trecut pragul electoral: Pro România cu 6, 61, PMP cu 5,66 și UDMR cu 5,46.

Rezultate definitive în Franța

Partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN), condus de Marine Le Pen, s-a clasat pe primul loc în alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate duminică în Franţa, cu 23,31%, devansând cu 0,9 puncte procentuale partidul susţinut de preşedintele Emmanuel Macron - 22,41%. 

Liderul cursei în Germania

În Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU) este liderul cursei electorale pentru Parlamentul European, potrivit primelor date exit-poll, făcute publice de postul de teliviziune N24. Pe locul doi se plasează Verzii, fiind urmați de Partidul Social-Democrat.

Tematic

Alegeri europarlamentare: Ziua care ar putea schimba Europa
Surprize la europarlamentare: Primele date exit-poll
Alegerile în Parlamentul European 2019 - Rezultate oficiale parțiale
Tagurile:
rezultate, Parlamentul Eurpean, alegeri


Știrile Zilei

 • Turkish Stream

  Moldova are cel mai mult de pierdut de pe urma lansării ”TurkStream”, spune șeful operatorului de transport al gazelor din Ucriana, Serghei Makagon. Acesta a comentat efectele noului gazoduct, pus în funcțiune la începutul anului, pentru țările din Europa de Est.

  78
 • Маргарита Борисовна Цвик.

  Margarita Țvic nu mai este printre noi. Un om deosebit, neordinar, luminos, o legendă a jurnalisticii noastre. Această veste tristă s-a răspândit din gură în gură, iar cei care o află sunt cuprinși de o adâncă tristețe.

  428
 • Супермаркет

  Nutriționistul Galina Bartașevici a explicat cât de periculoasă este carnea roșie și cât de mult poate dăuna sănătății.

  160