18:40 16 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.52
  • USD18.18
  • RUB0.28
  • RON4.35
  • UAH0.69

”Voi anula decretul”: Dodon, despre decretul lui Filip privind dizolvarea Parlamentului

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
77810

Președintele Igor Dodon a declarat la un post privat de televiziune că ”ex-premierul Pavel Filip a încălcat Constituția țării atunci când a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului”.

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Președintele Moldovei Igor Dodon a anunțat că intenționează să anuleze decretul privind dizolvarea Parlamentului. Declarația a fost făcută luni, în cadrul unei emisiuni realizate la un post privat de televiziune. 

"Probabil mâine, după consultarea cu fracțiunile parlamentare eu voi anula acest decret", a declarat Dodon.

Președintele a subliniat că acest decret a fost semnat, fiind astfel încălcată Constituția.

”Deoarece decretul privind dizolvarea parlamentului și numirii date alegerilor anticipate poate fi semnat doar după consultarea fracțiunilor parlamentare. Acest lucru nu a fost făcut”, a precizat Dodon.

Sâmbătă, deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Blocului ACUM au ales noua conducere a Parlamentului și au aprobat noua componență a Guvernului.

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale hotărârile Parlamentului. Duminică, CC l-a suspendat temporar pe președintele Dodon și i-au delegat temporar împuternicirile președintelui lui Pavel Filip. Filip a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului și a anunțat pentru 6 septembrie data alegerilor anticipate.

Tematic

Igor Dodon a semnat decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate
Tagurile:
decret, Dodon


Știrile Zilei