21:54 25 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.74
  • USD18.20
  • RUB0.29
  • RON4.40
  • UAH0.70
Valentina Matvienko

Matvienko: Federația Rusă este dispusă să ajute Moldova la depășirea crizei politice

© Sputnik / Alexey Droujinine
Politică
Sa primesc un link scurt
137901

Rusia este gata să ajute Republica Moldova la depășirea crizei politice, a declarat președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Rusia este gata să ajute Moldova la soluționarea crizei politice din țară, a declarat în fața jurnaliștilor președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

"Rusia, căreia nu-i este indiferentă Moldova, este interesată de soluționarea crizei politice din țară. Dacă am putea contribui cu ceva, o vom face", a spus ea.

Pe 10 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a publicat o declarație prin care a anunțat că recunoaște majoritatea parlamentară de la Chișinău și este dispus să coopereze cu noul guvern ales de Parlamentul Republicii Moldova.

Criza politică s-a adâncit în Republica Moldova la începutul lunii iunie. Partidul Socialiștilor și blocul ACUM (Platforma DA și PAS), au format, pe 8 iunie, o majoritate parlamentară și a numit un nou guvern, în frunte cu Maia Sandu. Totuși, Curtea Constituțională a hotărât că această decizie este neconstituțională. Drept răspuns, Parlamentul a declarat că Partidul Democrat a uzurpat puterea în stat prin intermediul Curții Constituționale.

Ulterior, Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție pe șeful statului, Igor Dodon, și l-a numit pe vicepreședintele PDM, Pavel Filip, în funcția de președinte interimar al țării. Acesta a semnat decretului de dizolvare a parlamentului și a stabilit data alegerilor anticipate pe 6 septembrie. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că decizia Curții Constituționale este o acțiune disperată de uzurpare a puterii.

Tematic

Dodon: Ceea ce se întâmplă în Parlament este salutat și de Rusia, și de SUA
Rusia recunoaște noul Guvern și coaliția de guvernare
Tagurile:
Matvienko, politica, criza, ajutor, Rusia, Moldova


Știrile Zilei