21:53 25 Iunie 2019
În direct
  • EUR20.74
  • USD18.20
  • RUB0.29
  • RON4.40
  • UAH0.70
Igor Dodon

Dodon, apel către conducătorii instituțiilor de stat și judecătorii Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (105)
245 0 0

Șeful statului consideră că, în condițiile în care Guvernul Sandu beneficiază de susținere internațională, singura decizie corectă ar fi transmiterea pașnică a puteri noului Parlament legitim și Cabinetului de Miniștri.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a venit cu un apel către funcționarii publici, angajații structurilor de forță, militari, chemându-i să recunoască noului Guvern. De asemenea, el s-a adresat conducătorilor instituțiilor de stat, ministerelor, procurorilor și judecători, inclusiv celor de la Curtea Constituțională, sfătuindu-i să demisioneze.

”Minoritatea nu trebuie să conducă majoritatea. În interiorul țării noastre și peste hotarele ei este exprimată o susținere clară noului Parlament și Guvern legitim care reprezintă interesele majorității covârșitoare a concetățenilor noștri”, a scris Dodon pe Facebook.

Potrivit șefului statului, comunitatea online a țării noastre se declară aproape în unanimitate pentru Guvernul Maiei Sandu. ”Știu că 80% din funcționarii de stat sunt, de asemenea, de partea noii guvernări, însă conducătorii lor se tem de represiuni din partea guvernării care pleacă și care nu are nicio șansă de a se menține”, a adăugat președintele.

Potrivit acestuia, Partidul Democrat și reprezentanții săi nu mai au dreptul să se numească guvernare.

”Noua guvernare legitimă este susținută de principalii noștri parteneri externi: Rusia, Canada, statele europene, Comisia Europeană, Consiliul Europei și altele. În asemenea condiții, unica decizie corectă va fi transmiterea pașnică a puterii către noul Parlament și Guvern legitim”, a menționat Igor Dodon.

El s-a adresat tuturor funcționarilor publici, colaboratorilor structurilor de forță, militarilor: ”Dumneavoastră puteți deveni elementul de bază care va lansa procesul de transmitere pașnică a puterii, dumneavoastră puteți salva țara de destabilizare!”

”În fiecare minister, departament, agenție, luați decizii de recunoaștere a noului Guvern și declarați public despre aceasta. Vă garantez că nimeni nu vă va pedepsi pentru aceasta. De asemenea, mă adresez către conducătorii instituțiilor de stat, ministerelor, departamentelor, către procurori și judecători, inclusiv celor de la Curtea Constituțională: pe mulți vă cunosc personal și sînt convins că printre dumneavoastră sînt persoane oneste și corecte. Mai bine demisionați, nu trebuie să fiți complicii uzurpatorilor”, a subliniat șeful statului.

În opinia sa, ”Moldova pășește într-o nouă eră” și țara are viitor.

Sâmbătă, 8 iunie, deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Blocului ACUM au anunțat constituirea unei majorități parlamentare, după care au ales Conducerea Parlamentului și au aprobat noua componență a Guvernului.

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale hotărârile Parlamentului. Duminică, CC l-a suspendat temporar pe președintele Dodon și au delegat împuternicirile președintelui lui Pavel Filip. Filip a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului și a anunțat pentru 6 septembrie data alegerilor anticipate. Marți. președintele Dodon, a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Тема:
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (105)

Tematic

Situația politică din Moldova, discutată de Igor Dodon cu foști președinți ai CC - Video
Putin, despre situația din Moldova: Oligarhii au jefuit poporul
Igor Dodon: Cei care au pierdut scot banii din țară și lichidează probele din dosare
Tagurile:
demisie, apel, judecatori, structuri de forță, Dodon


Știrile Zilei