19:07 07 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.39
  • USD17.48
  • RUB0.27
  • RON4.06
  • UAH0.73
PDM

Oficial: Partidul Democrat din Moldova se retrage de la guvernare

© Sputnik / Мирослав Ротарь
Politică
Sa primesc un link scurt
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (111)
235220

Vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, a declarat după ședința Consiliului Național Politic al formațiunii că democrații pleacă de la guvernare prin demisia in corpore a Guvernului Pavel Filip.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Partidul Democrat din Moldova se retrage de la guvernare. Anunțul a fost făcut acum câteva clipe de vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, după ședința Consiliului Național Politic al formațiunii. 

Potrivit lui Cebotari, de astăzi premierul Pavel Filip împreună cu miniștrii democrați își depun mandatele.

”PDM a decis retragerea de la guvernare. Aceasta este singura modalitate legală în situația juridică în care ne aflăm. Prim-ministrul și miniștrii vor demisiona începând de astăzi. Decizia are efect politic. Va rezolva parțial blocajul politic. PDM nu se ține de fotolii”, a declarat democratul.

Democratul a acuzat partidele parlamentare, în special PSRM și ACUM, de refuzul de a dialoga pentru depășirea crizei politice.

Potrivit lui Cebotari, decizia de astăzi a PDM nu va soluționa în niciun fel problema blocajului juridic și instituțional în care se află țara.

”Sarcina preluării în legalitate a Guvernului rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM-ACUM, creat de Igor Dodon și partidele așa-zise deja pro-europene. Am fi dorit să luăm decizii pentru care guvernarea să fie preluată legal, însă din cauza refuzului la dialog nu s-au putut găsi aceste compromisuri care puteau rezolva criza în care ne-am pomenit”,  a declarat Cebotari.

”Ce soluții se vor găsi în continuare atât timp cât există încă deciziile Curții Constituționale, Guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea legal să execute deciziile unui astfel de Guvern și se vor afla într-o situație de risc juridic. Din această cauză, cel mai probabil, se va ajunge la alegeri anticipate, singura formă prin care se poate soluționa legal și complet criza creată de binomul PSRM-ACUM ”, a adăugat democratul.

Cebotari a precizat că PDM rămâne în continuare deschis pentru dialog și este gata să găsească împreună cu partidele parlamentare cele mai bune soluții pentru a avea un Parlament și Guvern legale și legitime.

Vicepreședintele PDM a declarat că formațiunea sa va avea în continuare un rol decisiv în politică.

Andrei Năstase înaintează un ultimatum de la tribuna Parlamentului>>>

Cebotari le-a mulțumit susținătorilor PDM pentru sprijinul și solidaritatea demonstrată și i-a asigurat că PDM va intra ”într-o nouă etapă”.

Democrații au mai chemat la calm și reținere pentru ”a evita escaladarea situației și pentru a evita ajungerea la violențe”.

”Promitem că PDM va reuși prin instrumentele pe care le are la dispoziție să aducă stabilitatea în țară”, a spus Cebotari.

”Rămânem o echipă unită și solidară”, a declarat vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari.  

Тема:
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (111)

Tematic

Igor Dodon îi invită la o masă de discuții pe Greceanîi, Plahotniuc, Sandu și Năstase
Dodon, Greceanîi, Plahotniuc, Filip și Candu, la masa de discuții – FOTO
Plahotniuc: În toamnă, alegeri parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale
Tagurile:
Parlament, Moldova, Partidul Democrat


Știrile Zilei