07:20 11 Iulie 2020
În direct
  • EUR19.46
  • USD17.19
  • RUB0.24
  • RON4.02
  • UAH0.64
Politică
Sa primesc un link scurt
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (111)
52711

Președintele Igor Dodon a făcut primele declarații după ce PDM a cedat puterea: Este o victorie a poporului.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Președintele țării Igor Dodon a venit cu o reacție la decizia PDM de a se retrage de la putere în cadrul unui briefing de presă. Acesta a cerut demisia tuturor celor care serveau PDM. În același timp, Dodon a felicitat oamenii țării cu ocazia acestei victorii. 

”Vă felicit cu această simbolică victorie. PDM, care a uzurpat puterea în stat, astăzi și-a recunoscut înfrângerea. Este o victorie, dar nu e una finală. Aceasta nu trebuie să ne liniștească pe nimeni”, a declarat președintele țării. 

Igor Dodon a mai precizat că Partidul Democrat a continuat să rămână la guvernare ilegal și ar fi trebuit să plece imediat ce a fost formată o coaliție între PSRM, PAS și PPDA.

”Parlamentul Republicii Moldova a spus foarte clar, la sfârșitul lunii trecute, că Curtea Constituțională uzurpează puterea în stat. Soluția juridică se găsește foarte simplu, este poziția comunității internaționale, este poziția marii majorități a cetățenilor Republicii Moldova”, a mai declarat Igor Dodon.

Președintele țării le-a cerut membrilor Curții Constituționale să revizuiască hotărârile nelegitime. 

”Mă adresez judecătorilor Curții Constituționale: pentru a fi mai simplu, convocați-vă de urgență și revedeți hotărârile nelegitime din data de 8, 9 iunie și ce a mai urmat. Aceste hotărâri pot fi revizuite. Este cea mai simplă cale. Dacă nu, voi propune Guvernului și Parlamentului să revizuiască componența Curții Constituționale”, a mai precizat Igor Dodon. 

Pe 8 iunie, deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Blocului ACUM au anunțat constituirea unei majorități parlamentare, după care au ales Conducerea Parlamentului și au aprobat noua componență a Guvernului.

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale hotărârile Parlamentului. Duminică, CC l-a suspendat temporar pe președintele Dodon și au delegat împuternicirile președintelui lui Pavel Filip. Filip a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului și a anunțat pentru 6 septembrie data alegerilor anticipate. Marți. președintele Dodon, a anulat decretul semnat de Pavel Filip privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Тема:
Criza politică din Moldova: Cronica evenimentelor (111)

Tematic

Igor Dodon anunță cum poate avea loc transmiterea pașnică a puterii - Video
Tagurile:
Dodon


Știrile Zilei