22:32 13 Decembrie 2019
În direct
  • EUR19.28
  • USD17.32
  • RUB0.27
  • RON4.04
  • UAH0.74
BNM

Parlamentul a înaintat două demersuri în adresa BNM: Vizează Raportul Kroll 1 și 2

© Sputnik / Miroslav Rotari
Politică
Sa primesc un link scurt
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (202)
35710

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare solicită BNM copiile contractelor cu Kroll 1 și Kroll 2.

CHIȘINĂU, 24 iun – Sputnik. Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare va înainta două demersuri în adresa Băncii Naționale a Moldovei și Secretariatului Parlamentului prin care va solicita mai multe documente din dosarul fraudei bancare. Anunțul a fost făcut după audierile desfășurate astăzi de comisie de președintele Alexandru Slusari.  

Deputatul a declarat că astăzi a fost audiat fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, care a oferit mai multe informații importante în dosar.  

”Am obținut o informație importantă. Suntem mulțumiți de audierile de astăzi. Am aflat multe detalii. Informația primită de la Negruță au confirmat ipotezele noastre”, a declarat Slusari.

Parlamentarul a mai spus că la audierile de astăzi nu a venit, deși a fost invitat, fostul președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță. Slusari i-a mai făcut o invitație publică lui Ioniță pentru joi, 27 iunie, ora 10:00. De asemenea, la ședința de joi a comisiei a fost chemat și Valeriu Lazări, fostul ministru al Economiei.

”Săptămâna viitoare vor fi chemate mai multe persoane. Ne mișcăm foarte bine”, a declarat Slusari.

Acesta a comunicat că în urma audierilor de astăzi s-a decis să fie înaintate trei demersuri: două în adresa BNM și una – Secretariatului Parlamentului.

De la BNM comisia solicită copiile contractelor cu Kroll 1 și Kroll 2 și Caietul de sarcini și lista tuturor șefilor departamentelor de la BNM, în perioada 2012-2014. Secretariatul Parlamentului va trebui să prezinte comisiei stenograma unei ședințe a Comisiei economie, buget și finanțe, din aprilie 2013, când a fost blocată capitalizarea BEM.

Parlamentul Republicii Moldova a constituit, la 10 iunie, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare. Din componența Comisiei de anchetă  fac parte 9 deputați. Trei reprezintă Fracțiunea PSRM – Vladimir Golovatiuc, Vladimir Țurcan și Adrian Lebedinschi, trei parlamentari sunt din partea Blocului ACUM – Alexandr Slusari, Dumitru Alaiba și Lilian Carp, iar alți trei reprezentanți urmează să fie delegați din partea opoziției parlamentare.

Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, raportul cu privire la elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Тема:
Activitatea Parlamentului Moldovei - știri de ultimă oră (202)

Tematic

Reprezentanții Kroll au fost invitați în Moldova pentru tratative
Începe etapa a doua a investigaţiilor Kroll
Tagurile:
Parlament, Kroll, BNM


Știrile Zilei